Търси

Музиката на Растенията - презентация, концерт и курс

Начало
23.06.2016 г. от: 19:00 ч.
Край
26.06.2016 г. от: 18:00 ч.
Организатор:Music of the Plants, Damanhur Spiritual EcoCommunity, Tigrilla Gardenia, Списание Осем
Какво би станало, ако растенията имаха възможността да общуват с нас по начин, който бихме могли да възприемем? Този въпрос си задава екип от учени от Даманхур, който изобретява машина, позволяваща на растенията да произвеждат музика! Чрез различни стимули, работа с товрци и изследователи, поставени в различни условия, растенията започват да се учат как да създават мелодии и хармонии.

Между 23 и 26 юни в София ще гостува Тигрила Гардения от Даманхур, която ще проведе презентация, концерт и обучителен курс на тема комуникация с растенията. На всички събития, изредени в програмата, ще можете да чуете на живо музиката на флората, благодарение на уреда Music of the Plants - www.musicoftheplants.com

Програма: 
23 юни
Презентация "Чуй растителния свят - 40 години научна дейност в Даманхур" 
- Дом на културата „Средец“ 
- 19 часа
- вход свободен 
- По време на презентацията, Тигрила ще ви запознае с резултатите на дългогодишната проучвателна дейност за музикалния свят на растенията. 

24 юни
Концерт "Музиката на цветята" - растения, музиканти и деца ще създават заедно музика!
- музей „Земята и хората“
- 19 часа
- вход свободен
- Участват: Йоана Стратева – цигулка, Ивелина Иванчева – пиано, Кети Маринова - валдхорна, от Национално музикално училище „Л.Пипков“, деца от Вокална студия „Дъга" 

Курс "Открий как да комуникираш с растенията" 
- Дом на културата Средец, последен етаж, ул. „Кракра“ № 2А, до Първа английска гимназия и в парка „Заимов“
- 10-17 часа, с едночасова обедна почивка
- Записване: Анна Гълъбова на тел. 0888 574 514 и agalabova@amlega.com. 
- В двудневния практически курс Тигрила Гардениа ще обучи желаещите как да комуникират с растителния свят. Kурсът ще представи всички аспекти на това как да възприемаме виталния ритъм на растенията и да влезем в диалог с тях. Тази комуникация може да бъде осъществена по няколко начина, които ще бъдат демонстрирани по време на курса: чрез изкуство и музика, чрез сънуване, чрез общуване на близки и далечни разстояния. Участниците ще научат няколко техники за това как да навлязат в дълбока връзка с растенията чрез 5-те си сетива. Голяма част от занятията ще се проведат на открито сред дърветата в парка „Заимов“.

Повече за Тигрила Гардения:
Тя е дипломиран музикален инженер. Работила е в големи технологични корпорации, в организацията на редица международни танцови и спиритуални фестивали и в цирковото изкуство. Опитът й с науката и в духовността й позволява да изгради връзка между човека, природата и звука. Изследователската й дейност е концентрирана върху дърветата, начина, по който те възприемат света и комуникацията им със заобикалящите ги живи организми. Повече информация за нея можете да намерите на www.about.com/tigrilla

Повече за уреда "Музиката на Растенията":
От 1970г., научният център на Даманхур - автономна федерация от общности, разположена в хълмовете на северна Италия, близо до Торино, със стотици жители и членове от цял свят, със собствена конституция, култура, изкуство, музика, училища, изучава начина на общуване на растителния свят. Като част от проучванията им, те изобретяват и патентоват уред, който може да прихваща електромагнитните вариации от повърхността на листата на растенията и корените им и да ги преобразува в звук, достъпен за човешкото ухо, представляващ красива музика. През 2014 г., машината, наречена "Музика на растенията" беше представена в престижното шоу на цветята в Челси, спонсорирано от Кралското градинарско общество на Лондон. Провеждано от 1912 г., това е най-известното шоу на цветята в Обединеното кралство, а може би и в света, което привлича посетители от всички континенти. Изложбата "Био-симфония: изобретението Музиката на растенията бе наградено с бронзов медал и предизвика голям медиен отзвук. 

Всички събития се състоят с подкрепата на:
Списание 8 – www.spisanie8.bg
Деводама” - разпространителят на патентованото устройство към изследователския център на Даманхур - www.musicoftheplants.comwww.damanhur.org
Национален музей „Земята и хората“ - http://earthandman.org/
Дом на културата „Средец” - www.dksredets.com

Спонсори на Портал 12