Търси

Мораториум за строителството в Бедечка, Морската и Борисовата градина. Всички градски паркове!

Начало
27.04.2016 г. от: 18:00 ч.
Край
27.04.2016 г. от: 20:00 ч.
Организатор:Запазете Бедечка и ЗаДаОстанеПРИРОДА
Имейл:bilkobegins@abv.bg
“Запазете Бедечка“ инициират национален протест и потеглят на поход от Стара Загора към столицата. София, Варна, Пловдив, Велико Търново и други се вдигат, за да спасят малкото останала природа, там където тя е почти заличена – в градовете.

София – сборен пункт – езерото Ариана, 18,30

Бедечка - над 300 декара паркова площ с хиляди дървета в Стара Загора е осъдена да загине. Но ние нямаме власт да спрем най-голямото унищожение на градски парк в историята на България. Борисовата градина в София е застрашена от непрекъснати застроявания вече години наред, но ние ги спираме само след бурни протести. За Морската градина във Варна също протестираме от години, но отново друг решава съдбата й. Така е в цяла България.Защо?

Защо управляващите направиха Закона за устройството на територията такъв, че да нямаме думата за това, което става в собствените ни градове, в кварталите ни, парковете и градините ни?

След безброй поправки в закона, гражданите все още нямаме право да обжалваме в съда строежите, които се случват под носа ни, защото не сме „заинтересована страна“. Този закон противоречи и на Орхуската конвенция и трябва да бъде променен. Това го казва цяла Европа, но за управляващите не е достатъчно!

Време е ние да ги накараме да го направят! 

Ние искаме: 

Незабавен мораториум върху строителството в Бедечка, Морската градина, Борисовата градина, и всички градски паркове и градини в България докато бъдат приети следните промени:


Незабавни промени в Закона за устройство на територията, които позволяват на гражданите да водят съдебни дела за защита на зелените територии; осигуряват публичност и истински обществени обсъждания.

Ние не можем да оставим в “Бедечка“, където сега живеят редки и защитени животни, да се издигне квартал.
Ние няма да позволим коли по алеите и продължаващо строителство в емблематичната Морска градина във Варна.
Ние няма да оставим да изчезват парковете в градовете ни един по един, а многогодишните дървета да бъдат изсичани, както в Ямбол, Пловдив, Силистра и къде ли не! 

Ела с нас и ти, за да поискаме сметка на тези, които са отговорни – Министерство на регионалното развитие и благоустройство; Народно събрание.

Време е да се преборим за правото си ние да определяме съдбата на собствените си градове! #Moratorium #ЗаПарковете

Връзки към други събития, част от националния протест:
Варна: https://www.facebook.com/events/261127500898340/
Стара Загора: https://www.facebook.com/events/1115024345228873/
Пловдив: https://www.facebook.com/events/212801962431199/

Спонсори на Портал 12