Търси

Мистична Македония, богомилските манастири, знаци и послания с доц.В.вачкова и Хр.Буковски

Начало
22.10.2016 г. от: 08:00 ч.
Край
23.10.2016 г. от: 19:00 ч.
Организатор:Фондация Виделей www.videlei.com
Имейл:videlei@abv.bg
ДВУДНЕВЕН ПЪТУВАЩ СЕМИНАР 22-23.10 ПО БОГОМИЛСКИ СВЕТИНИ В МАКЕДОНИЯ И ЧАСТИ ОТ БЪЛГАРИЯ С ДОЦЕНТ В.ВАЧКОВА И ХР.БУКОВСКИ
 
Семинарът обхваща най-известните манастири, наричани „кудугерски“ , където богомилските следи, знаци и дух се откриват в особено голямо изобилие.
 
Какво се случва:
 
Посещение на Осоговския манастир "Свети Йоаким Осоговски" – ~ на 180 км от София - един от най-впечатляващите и богати български манастири (дн. в Република Македония), цял комплекс от сгради, сред които изпъкват двете църкви - "Св. Йоаким Осоговски" с мощите на легендарния основател на манастира, и "Св. Богородица", известна с извора с целебна вода. Беседи в автобуса.
 
Следва: Кратово.Сарайския мост и старата кратовска чаршия, кратовските кули и църквата "Св. Йоан Обсечен" (Женска църква), Радин мост. И още: Лесновския манастир. Комплексът е създаден през 11 век от Св. Гаврил Лесновски един от учениците на Боян Мага и обновен през 1341 г. от деспот Йоан Оливер. Главната манастирска църква "Св. Архангел Михаил" впечатлява с великолепната си иконография и изящно изработения резбован иконостас - дело на дебърски майстори. Беседи в автобуса, беседи по места. Посещение на храма „Св. Георги“ и античния археологически комплекс.
 
Посещение на Копиловския манастир. Старостилен манастир. Единствения мъжки такъв в България. Възможност за слушане на службата в църквата (модерна църковна община, обявяваща се срещу всички извращения в църквата и за възвръщане на раннохристиянския дух). Още - Кладнишкия манастир
 
Приятна изненада в България на връщане и др. Повече информация и записвания може да намерите на сайта: www.videlei.com

Спонсори на Портал 12