Медитация за осъзнатост влиза в училищата (ВИДЕО)

02.02.2016 г.
20334
Добавена от: Портал12
29 коментара
Възможно ли е светът да бъде едно по-добро място? Възможно ли е всички ние да уважаваме себе си и другите повече? Възможно ли е всички ние да сме във връзка с истинското състояние на същността си?

Медитацията влезе в училище: децата вече практикуват майндфулнес – медитация за висока осъзнатост. Този метод показва и насърчава естественото състояние на благополучие.

Какво е майндфулнес и как се прави?
Майндфулнес е практика за осъзнаване на себе си, в която си по-наясно с всичко, което се случва около теб и с твоите чувства. Основното е децата да са със затворени очи, да се фокусират върху дишането си и да сложат ръка на коремчетата си, за да усещат и следят диафрагменото си дишане. Добре е практиките да бъдат водени от човек, който е опитен в този вид медитация.

При първите няколко занятия децата най-вероятно ще се чувстват странно и няма да разбират какво правят и защо го правят. С времето ще свикнат, ще чакат с нетърпение да стане време за медитация и дори ще изявят желание сами да водят практиките.

Защо се прави?
Резултатите в класните стаи са удивителни. Децата имат много по-голяма готовност да седнат и да учат, и имат по-добра способност да се концентрират. Те също се учат как да правят връзка със собствените си чувства и имат възможност да изразят тези чувства пред другите по здравословен начин. Наистина им харесва да бъдат на училище и да прекарват време с приятелите си.

Кога се прави?
Съобразете кога е най-подходящият момент от деня, за да приложите медитацията – например след часа по физкултура и преди по-трудните предмети, като математика. С течение на времето ще забележите, че децата наистина имат по-добри способности за учене след медитативните упражнения.

Как да приложим наученото от медитативните практики в ежедневието?
Създайте навици у децата. Съветвайте ги когато усетят, че са ядосани или притеснени – веднага да разсеят мислите си с дълбоко дишане и да си спомнят занятията по медитация. Поощрявайте ги да си помагат един на друг. Ако някое от децата често проявява агресия и има избухлив характер, нека другите да го успокояват и да му припомнят наученото в занятията по медитация.

 
Коментари: 29
 • хипновал
  01.03.2017 г., 17:52 ч.
  0     0

  медитация-директна връзка на духа с тялото, като се илиминира влиянието на душата. цели се стабилизация и успокояване, изчистване от ненужни притеснения и колебания. но при грешна постановка, като езотеризъм и окултизъм(обърканости за непораснали деца) може дори да ви разболее. хипноза е ползване объркаостта на душата, за да се влезе и обърка тялото, като му се постваи външа програма (зомби) с която обърканата душа да си постигне илюзията, като така само влиза по-надълбоко в заблудата. важно е кой преодава.някой комплексар правещ се на духовен, или някой комплексар подгонен от усърдие в библиотеки само че,гори от честолюбие да ни покаже гениална цел. нищо ново под слънцето и в момента осъзнатите като процент не са повече от преди сто или двеста и триста години. важното е семейството и родовете ан родителите на децата. баби и дядовци да има осъзнати, че мама и тате да търчат да работят, за да съградят дом и уют. не си затривайте шпаметта, не си затваряйте очите за новите напасти и не си запушвайте учите, че лъжите нови не са, а само интерпретации на нашите празноти във времето 

 • Емилия
  09.02.2017 г., 15:54 ч.
  0     0

  Мисля, че това е последния проблем на българското училище. Много хубави неща могат да се въведат,но ако веднага ще бъдат намразвани от децата, тогава това е престъпление. А опитът показва, че точно това се случва. И е напълно обяснимо. Децата намразват предметите, заради педагозите. Има нужда от ПЕДАГОЗИ! Хора, които да "запалят" децата по знанието. Хора, които да обичат деца! Каквото и да им въведат, под обичаиното "задължително" е загубена кауза! И ако се преподава от човек, когото не уважават... Лошото е, че това ще убие шансът им в бъдеще да научат същото важно и полезно нещо от истински наставник - УЧИТЕЛ! Българското училище е трошачка за деца! То има нужда от глобална промяна!  

 • Колю
  08.02.2017 г., 08:37 ч.
  5     2

  За да се осъзнаят децата не им трябва буда и кришна - техники за умопомрачение! Трябват им знания за истинския Живот! Тия техники са демонски и първото, което се появява е егоизъм и гордост!

 • Колю
  08.02.2017 г., 08:35 ч.
  3     2

  За да се осъзнаят децата не им трябва буда и кришна - техники за умопомрачение! Трябват им знания за истинския Живот! Тия техники са демонски и първото, което се появява е егоизъм и гордост!

 • Тина
  23.09.2016 г., 09:13 ч.
  3     6

  Отлична идея. Напълно подкрепям!

 • Jana
  19.06.2016 г., 17:58 ч.
  4     6

  Стига са писали мнения по темата хора, които не знаят всъщност какво представлява медитацията и на колко много неща те учи.Животът ти става много по-лек в този свят!  

  Без извинение- много прости хора има на тази земя!  

  Говорете за неща, които познавате, а не за такива, които са на светлинни години от вас!

 • Виолета
  17.06.2016 г., 13:19 ч.
  8     5

  Може ида е прекрасна тази медитация, но трябва да бъде осъзнат избор на зрели хора, не наложено на децата.....освен ако не искате да ги ЗОМБИРАТЕ!

 • rigden
  17.06.2016 г., 13:05 ч.
  4     3

  Първо - няма нищо вярно в статията (освен ако не са пропуснали да споменат че става въпрос за някое училище някъде в Щатите), второ - изчетох купчина глупости за религиозни/духовни учения - медитацията няма нищо общо с подобни учения (за разлика от вероучението, което беше споменато по-горе, да не говорим че не противоречи на християнството, просто там думата е друга - метаноя) нито има нещо общо със самовнушение и самохипноза (също споменато по-горе) - идеята на медитацията е развиване на будност, внимание и присъствие, което няма нищо общо със самовнушението (самозалъгването) и е точно обратното на хипнозата. После - къв тоя mindfulness, медитацията не работи с ума, идеята е да го гледаш отстрани, ще ползвам старото сравнение - потока се избистря от калта, като седнеш и почакаш, а не като стъпиш в него и махаш с ръце и крака. Много незапознати и некомпетентни мнения има по въпроса очевидно....

 • arven
  07.02.2016 г., 23:46 ч.
  17     4

  Никой не говори за религиозна обработка на децата и духовни учения. Прави се за релакс и по-добра концентрация. И действа! Не знам защо трябва веднага да се скочи срещу нещо, което не е доразбрано. Приветствам с две ръце и от опит казвам, че е прекрасно! Дано се приеме! А за разходките и игрите на открито никой не спори, че са необходими. Говорим за концентрация преди по-сложни предмети и за привеждане на организма към по-спокойно състояние след интензивни спортове в часовете по физическо. Къде намесихте веднага религиите?! Между другото с йога се занимават по цял свят милиони хора, при това изповядващи различни религии. Йога НЕ Е РЕЛИГИЯ, А НАЧИН НА ЖИВОТ - ЗДРАВОСЛОВЕН И БАЛАНСИРАН. Говоря като човек, който се занимава с това и е запознат с теорията за въвеждане на йога в училище и детска градина, за първи път измислена от Мишелин Флак - учителка по английски във Франция, с цел да повиши вниманието на децата в часовете и умението им бързо и лесно да запаметяват информацията. Аз самата с това се занимавам и никога не съм говорила на децата за разни религии и вярвания. Правим си асани за раздвижване и правилна стойка, дихателни практики за разширяване капацитета на белите дробове, релакс, играем игри за развитие на концентрация и бързина на реакциите и все такива полезни неща. Който се интересува, да изкара един курс RYE и тогава да дава оценки.

 • Кристина
  05.02.2016 г., 15:57 ч.
  10     6

  От кога е влязло в училищата и кой е позволил?

 • Мариана Митева
  05.02.2016 г., 14:56 ч.
  13     14

  Твърдо против! Щом забраняват децата ми да се обучават в училище на Православно християнство, не желая и няма да допусна да бъдат обучавани в други религиозни и духовни учения, които при това противоречат с Християнството, в което в семейството им предаваме. ОК, приемам, че училището не трябва да преподава духовни учения, тогава това включва и въпросното "нещо" от статията, паневритмии, йога-практики и други подобни. Нека тези моменти да са за игра и разходки на въздух, като имат свободно време за уплътняване в училище.

 • Леля
  05.02.2016 г., 08:12 ч.
  10     14

  Мили хора, не мислех да вземам страна но не издържах.Какъв майнфестконтрол ,когато родителя го няма?Каква медитация ,когато не са осъзнати като личности.Те искат да играят,да бъдат обичани.Самият факт за контрол на чувствата ме води към конспирации.Това залага мина в личностите.Не всеки ще разбере и ефективно ще го направи.А обратният ефект.За него мислите ли?Закон има във физиката .Посочвам го възможно най- просто ;Трети закон на Нютон  

   

  "Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие.  

   

  Ако едно тяло действа на друго тяло с дадена сила, то винаги второто тяло противодейства на първото с равна по големина и противоположна по посока сила, приложена в точката на взаимодействие." Мислите ли за втората част от този ОПИТ?

 • Цвети ТРОНВИЛ
  05.02.2016 г., 04:37 ч.
  13     12

  Уважаеми,оставете медитациите ви за себе си и върнете ДЕТСТВОТО на децата! Затворихте ги в бетон и боклуци, ограничихте свободата им на въображение и игри, впримчвайки ги в схеми и рамки от представи от света на възрастните. Искате от децата да са ПЕРФЕКТНИ и копия на какви ли не западни клишета и измишльотините на всеки и всичко дошло от чужбина....Българското дете имаше прекрасно уравновесено детство само до преди 20 години. Изживяла съм го и го сравнявам с детството на децата ни, които израснаха извън България и за жалост и с децата, които живеят днес в България. Медитацията е личен , интимен избор!!!! Успокояването на децата е в ръцете на родителите им, а не на някакви си измислени преподаватели!!!! Кой ще учи децата на медитация в училище - учителите ли или външни неоторизирани индивиди, за които никой не може да гарантира КАКВИ НАМЕРЕНИЯ ИМА спрямо децата?!!!! Кой ви каза, че аз като родител искам детето ми да медитира! Искам то да играе, да се разтоварва, да твори, да скучае, да мечтае, да се бори за мястото си в обществото, да е разсъдливо, да е твърдо, да отстоява личното си мнение!!!!! Какво значи да се "кротват" децата под въздействието на нЕкви си измислени от също такива нЕкви си индивиди... Уважението към другия и респект в училище се градят с възпитание, а не с МАНИПУИРАНЕ НА ДЕТСКОТО ПОВЕДЕНИЕ....АМАН ОТ ЗАЛИТАНИЯ ПО ТОЯ И ОНЯ, та на края и секти в училището!!!

 • Янев
  04.02.2016 г., 18:58 ч.
  6     4

  Ето един страхотен канал в ютуб посветен именно на майндфулнес  

  https://www.youtube.com/user/TheMeditativeMind  

   

  Много вдъхновяващи!

 • Вяра
  04.02.2016 г., 16:43 ч.
  13     7

  И на мен понякога ми е тъжно, че например за доста хора думата "йога" е по-разпознаваема, от колкото Паневритмия или упражненията от Беинса Дуно... Поради някаква причина като цяло хората са по-информирани за йога и други практики, от колкото за Паневритмия.  

   

  Но все пак - струва ми се по-важно, че нещо се прави, хората се опитват да се подобрят. Дали ще е с медитация за осъзнаване, дали ще е йога, тибетски упражнения или още по-добре - Паневритмия, нека нещо да се случва. Човек като тръгне по един път, ще открива нови и нови възможности.

 • Мica
  04.02.2016 г., 16:31 ч.
  17     4

  дори намерението като начало е добре дошло, вече променя модели които с нищо не помагат да се настрои духа и съзнанието. Дечицата поне са такъв чист музикален инструмент който тепърва се учи как да го настройва и какво да свири на него, така че аз съм много щастлива и позитивно настроена към тази добронамерена промяна. Не е важно кой какво правИЛ, какво ти е намерението сега и какво правиш като резултат от него това има значение за мига.А резултата е наниз от тези мигове, колкото повече такива, по близо до мъдростта ще стигнем.  

   

   

   

 • Антоанета Господинова
  04.02.2016 г., 13:25 ч.
  9     7

  Вместо да се използва, трудно произнасяната и неразбираема дума "майндфулнес", да се прилага абсолютно българската "паневритмия", да се пеят нейните песни и да се играят упражненията. Това ще допринесе повече за осъзнатост, доброта, съпричастност при децата в училище, отколкото стоенето в някаква неподвижна поза и мърморейки мантри.

 • Пламен В.
  03.02.2016 г., 23:15 ч.
  6     7

  Добре е да се пробва медитацията в училищата, дано има положителен резултат.Обществото ни е болно, навсякъде ли да се въведе тази техника. Защото след училищни занятия, децата се връщат в зверилника/джунглата/, сблъскват се с действителността. За добрата работа на един механизъм е необходимо всички негови части да работят в синхрон. Поставяне на нова част при други, амортизирани, не довежда до добър резултат.

 • татко
  03.02.2016 г., 21:26 ч.
  11     4

  "Медитацията (лат. meditatio) е практика, в която дадено лице тренира ума и/или предизвиква режим на съзнанието, за да постигне физическо, емоционално, умствено и духовно развитие. Медитацията е съществен компонент на източните религии, философии и духовни учения..."  

   

  От кога стана работа на училището и учителите да преподават духовни учения?  

  Това не е ли работа на мама и татко в семейството?  

   

  Освен това видеото не идва ли от същата държава, която в средата на миналия век се обяви напълно и категорично против молитвата в училище и изгони Христос от там?  

  Само той ли е неудобен и противоречащ на училищните норми и защо?  

   

  Добре е "...да вярваме и да се надяваме, че във всяка класна стая ще се случват само медитации за благоденствие и добруване", но това достатъчно ли е?  

  Не се ли надяваме по същия начин, например, вече повече от 25 години едни хора да поведат и държавата ни към благоденствие и добруване, без това да води до очакваните резултати?  

  Пътят към ада не беше ли постлан с иначе много добри намерения?  

   

  И още много други въпроси ми напират...

 • Лили Пъшкова
  03.02.2016 г., 19:27 ч.
  9     9

  Това е чудесно и ще помогне на децата ни.Ще тушира агресивността и много други негативни прояви.Поздравявам начинанието ,но силно се съмнявам че ще бъде въведена в училищата.

 • Majka
  03.02.2016 г., 17:08 ч.
  16     1

  На децата им трябва време да тичат - ВЪН .... нещо което им се отнема ощ от яслата - да сте виждали деца навън в дните когато температурата е под 20 градуса?? не сте - няма и да видите ((((( В училище е същоотот- хайде направете експеримент , затворете се в офиса си , не излизайте обедна почивака ,стойте вътре ... цял ден .цаал седмциа , медитираите за разпускане .............. а и вие не сте деца ........ искам да видя кога ще откачите....  

 • Даниела Харетева
  03.02.2016 г., 14:39 ч.
  12     10

  Това може само да помогне,но не и да навреди.Децата са много гневни и недоволни и това ще ги успокой поне малко.Лошо е че те са такива заради родителите си а тях няма как да накараме насила да медитират.  

 • Дилмана Гюрова
  03.02.2016 г., 13:36 ч.
  7     9

  Силвия, пъвро Ви съветвам да използвате кирилизатора, който е точно над бутона "публикувай" под прозореца за коментар.  

   

  И после мисля да Ви успокоя. В тази статия не пише нищо за хипноза и контрол на ума с цел внушаване на чужди мисли. Съгласна съм с Вас - нека не си затваряме очите за опасностите, но все пак да вярваме и да се надяваме, че във всяка класна стая ще се случват само медитации за благоденствие и добруване.

 • Мария
  03.02.2016 г., 12:27 ч.
  7     5

  Силвия напълно не съм съгласна, че чрез медитацията може да се контролират децата, ако се прави в смисъла на отпускане и обръщане към себе си. В момента децата имат много сериозен проблем и той е, че имат постоянна активност, която им задържа вниманието и съзнанието им няма възможност да се зарее. Това осакатява както въображението и фантазията, както и отключва агресията. Ако учителят ползва медитацията с положителна мисъл и цел, няма съмнение, че тя е полезна за децата. Никъде не се говори, че детето, което откаже ще бъде насилено да медитира, то и няма как.

 • Sylvia Pavlova
  03.02.2016 г., 09:20 ч.
  1     5

  Terminat Mindfulness ima 2 znachenia.  

  V parvoto si znachenie predpolaga samoosaznatost za vzaimodeistvieto mejdu lichnostta i sredata. Tova predpolaga i SAMOKRITICHNOST,osaznatost kakvo se sluchva.  

  Vav vtoria smisal oznachava praktikuvane na praktiki kato MEDITACIA, koiato, kakto e nauchno dokazano, e forma na SAMOHIPNOZA i SAMOVNUSHENIE. Kakto e izvestno, pri hipnoza, umat e pod kontrola na drud um. Po tozi nachin v sluchaia decata mogat da badat kontrolirani vapreki svobodnata im volia.  

   

  Az sam absolyuten poddrajnik na Mindfulness v 1-via smisal & absolyuten protivnik na 2-ria smisal! Za men pravoto na svoboden izbor na vseki chovek, v tova chislo, na decata, e na 1-vo miasto!

 • чч
  02.02.2016 г., 19:49 ч.
  4     1

  Тва при циганите много върви!

 • Ваня Благоева
  02.02.2016 г., 15:23 ч.
  12     7

  Преди комунизма в ученическата програма на учениците започват да се вкарват физически упражнения за деца от Учителя Беинса Дуно. В същността си тези упражнения не са само физически, а са свързани с различни влияния и връзки между тяло, ум, сърце и хармонията между тях. Активна медитация. Анна Поляна - права си, че няма значение под каква форма се случва! Важното е, че децата дори и в началото да не осъзнават, имат нужда от това, а както става ясно и от видеото, децата много позитивно регистрират промените и сами ясно и осъзнато си дават сметка, че това наистина им помага, при което започват сами да го желаят.

 • Ангелина Златева
  02.02.2016 г., 12:59 ч.
  12     8

  Да! Медитация за всички! Много е лесно и приятно, трябва само постоянство

 • Анна Поляна
  02.02.2016 г., 12:42 ч.
  18     9

  Дали ще е майндфулнес или друг вид медитация - децата имат нужда от нещо такова. Точно това много липсва във всяко училище - нека да има медитация във всяка класна стая Това ще уравновеси децата, ще ги успокои, ще им помогне да се разберат сами със себе си и помежду си. Ще изчезне училищният тормоз, конфликтите между учители и ученици, ще се повишат оценките на децата.

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай