Търси

Левски - символ и епоха - изложба в Национална художествена галерия

Начало
14.03.2016 г. от: 10:00 ч.
Край
20.03.2016 г. от: 17:00 ч.
Местоположение
град София, площад Княз Александър Първи, номер 1
Имейл:nag.bg@abv.bg
Националната галерия и Общобългарски комитет "Васил Левски" представят
 
Левски - символ и епоха
Апостолът и неговото време през погледа
на българските художници

Уникалната изложба представя над 80 художествени произведения и 40 документа от епохата, свързани с образа, живота и делото на Васил Левски. Част от тях са непоказвани до момента.

Левски никога няма и не може да бъде забравен!

Левски е част от самочувствието на всеки българин!

Левски продължава да вълнува и младите български художници, макар някои от тях да живеят далеч от Родината!

Широката панорама от художествени образи на Апостола представя различни поколения български художници. Най-възрастният от тях - Марин Георгиев Устагенов, е роден през далечната 1872 г. в Русе, а най-младият – Лазар Митев, е роден през 1996 г. в Пловдив. Експозицията включва  живописни, графични и скулптурни портретни и многофигурни композиции. Специално внимание е отделено на темата: Сцени от народния живот. В този раздел са включени малко познати и непоказвани до този момент творби от колекцията на Националната галерия. В документалната част са включени уникални материали и фотографии на Апостола и негови съратници.

Акцент на изложбата е портретът на академик Дечко Узунов Огърлица на безсмъртието (1973). Между авторите изпъква името на Марин Георгиев Устагенов, посветил голяма част от своето творчество на предосвободителната епоха и на образа на Васил Левски. Неговото живописно платно Създаване на таен революционен комитет в Софийско е първо по рода си в българското изкуство и се показва за първи път пред зрителите. Своеобразен контрапункт на старите майстори-живописци е творчеството на съвременни художници като професорът в Националната художествена академия Пламен Вълчев, живеещият в САЩ Росен Райчев, познатият на ценителите на живописта в европейските културни среди Васил Горанов.

Спомоществовател на изложбата и каталога към нея е фондация „Братя Василеви“.
За допълнителна информация: Жанет Митева  0879 834 039, или изпратете запитване по      e-mail.


Можете да посетите изложбата от 05.02 до 20.03.2016 г.

 

Спонсори на Портал 12