Търси

Кожата е мъртва! Не купувай смърт!

Начало
05.06.2016 г. от: 17:00 ч.
Край
05.06.2016 г. от: 20:00 ч.
Организатор:фейсбук група Не купувам стоки, тествани върху животни
Кожата е мъртва! Не купувай смърт!
Шествие против производството и търговията на животински кожи

Цената на коженото палто трябва да се брои в жертви, а не в пари. За едно кожено палто е нужно да се убият поне 55 норки, 18 лисици, 40 самура, 33 зайци или 100 чинчили.

Повечето животни, които се отглеждат за козината им са диви по природа и не подлежат на опитомяване от човека, затова много трудно понасят живота в плен. Норката например, обикновено живее върху територия  от над 10 000 дка, а във фермата за кожа - в клетка с размер 25х25х60 см. Стресът, който изпитва от невъзможността за достъп до вода често води до развиване на невротично поведение, непрестанно въртене в кръг, самоосакатяване, и дори канибализъм. Този тип поведение се наблюдава и при много други животни, живеещи в изолация и лишени от предпоставки за нормален живот.

Във фермите за кожа, критичните условия в които се отглеждат животните често са причина за развитието на болестни епидемии сред тях. Тъй като така или иначе предстои бъдат убити, болните и ранените животни не получават никаква помощ. Вместо това са оставени да се мъчат в клетките докато не дойде зимата – сезонът в който козината се сгъстява - времето за „реколта”.

Тези нехуманни практики винаги са били дълбоко пазени в тайна от кожухарската индустрия, внимателно прикривани от крайния потребител. През последните години обаче, с масовия достъп до интернет, това вече е невъзможно: разкрития правени от активисти биват публикувани, предизвикват нови проверки и нови разкрития, и всичко това става публично достояние.

С излизането на информацията, общественото мнение започва да се променя, и възникват нови притеснения освен нехуманния характер на индустрията:

Обработката на изделия от естествена кожа изисква употребата на токсични химически вещества (канцерогени, ендокринни пертурбатори, алергени), които оказват значителни вреди върху човешкото здраве, както и околната среда. Изследвания сочат, че превишаването на законно допустимите норми за нивата на тези вещества е практика в този бизнес.

Глобалната промяна в нагласите относно кожата и козината нараства с невиждани досега темпове, пропорционално с осведомеността на хората за реалността във фермите. Хората масово започват да осъзнават, че при наличие на изобилие от алтернативи на пазара, много от които превъзхождат естествената кожа в здравословно, екологично и етично отношение, че през 21-ви век не съществува реална потребност за хората от животински кожи.

По цял свят, големи магазини, вериги и топ дизайнери се отказват от употребата на морално остарялата материя. Предвиждат се все повече промени в законодателствата, гласуват се закони и наредби за ограничаване на търговията с кожа. С влизането им в сила във все повече европейски държави, както и в САЩ, производителите на кожа, които не желаят да адаптират бизнеса си, започват да делокализират производството си на изток, там където стремежът към печалба често се поставя над закона. И ето - от няколко години имаме две ферми за норки в България, и проекти за още, които в момента се разглеждат. 

Едната работеща ферма за норки се намира във Варненското село Любен Каравелово и е собственост на малък, местен производител. Другата е до Старозагорското село Маджерито и принадлежи на един от най-големите предприемачи в държавата.

Както често се случва у нас, фактът, че този бизнес функционира извън рамките на българския закон и в пряко нарушение на европейски наредби не притеснява нито производителите нито държавата. Напротив, през 2015, собственика на голямята ферма в село Маджерито получава наградата “Агробизнесмен на годината”, връчена лично от Цветан Димитров - заместник министър на земеделието и храните. Парадоксално, именно това министерство, заедно с министерство на околната среда и водите са институциите, които следва да осъществяват контрол върху незаконните ферми. 

Подадени са множество жалби към отговорните органи, от името на различни неправителствени организации, както и отделни граждани. В интернет има и петиция, събрала над 20 000 подписа. За съжаление, получените отговори са не само неудовлетворителни, а и притеснително неадекватни. МЗХ стига дотам да твърди, че издадените от самото него наредби, които фермите за норки нарушават, всъщност са неправилни и затова няма да ги приложи. 

При този категоричен отказ от страна на държавните институции да функционират като такива и да прилагат закона, производителите по-спокойно от всякога ще си правят каквото си искат, за сметка на здравето на потребителите, животните и околната среда, но в името на Печалбата. Няма да се спрат... Единственото нещо, което може да ги спре сте вие - потребителите

Защото търсенето определя пазара. Потребителят определя, какво ще се произвежда. Щом се интересуват само от Печалба, нека говорим на един език с тях. 

Официална информация за събитието:
https://www.facebook.com/events/1597487580564805/?active_tab=highlights

град София, булевард Витоша 2
 

Спонсори на Портал 12