Търси

Кой се страхува от женското тяло? Раждане и автономност

Начало
11.01.2016 г. от: 18:00 ч.
Край
11.01.2016 г. от: 20:00 ч.
Организатор:Семинар_BG
Имейл:office@redhouse-sofia.org
Кой се страхува от женското тяло в момента на преход, какъвто е раждането и до какво води този страх? Това е рамката, в която искаме да говорим за медикализация, външен контрол, насилие от една страна; активно участие, овластвяне на тялото от друга, в контекста на България. 

Моментът на раждането представлява кулминация на много и различни вълнения и подклажда различни дискусии в зависимост от културния контекст. В България се говори за това през темата за медикализацията на раждането, възможността за домашно раждане и насилието над раждащите жени от страна на медицинските лица.
 
В САЩ този въпрос присъства в публичното пространство през конфликта между правата на плода и правата на майката, което включва дебати на тема аборт, насилствено цезарово сечение, подсъдност на майката при нездравословен начин на живот, и често включва юридичи аспекти и намеси. В същото време, в страни като Индия фокусът е върху връзката между насилие върху раждащите и бедност. 

Правото на домашно раждане е тема, която насища голяма част от дебатите в Централна и Източна Европа. В Унгария акушерката Агнеш Гереб беше в затвора, а сега продължава да е под домашен арест, заради асистиране при домашни раждания, което не е разрешено. По този повод има няколко дела в Страсбург, срещу Унгария и Чехия, които целят промяната в този закон и искат да покажат, че тази забрана реално нарушава правата на раждащите жени.

На фона и на увеличаващото се чувство на несигурност, на раздалечаването между медицинската експертиза и всекидневния индивидуален опит, в този дебат навлизат и нови актьори, като дулите и различни консултанти, увеличава се пространството на юридическата компетентност

Поканили сме:
Йоана Станчева и Илона Нешкова (акушерки и основателки на първата самостоятелна акушерска практика)
адв. Адела Качаунова (юрист в Правната програма на БХК)
Водеща на дискусията ще бъде д-р Неда Денева

Организатор на поредицата: д.р Велислава Петрова (МП Културна антропология, СУ)
 
11.01.2016 г. от 18 до 20 часа в Център за култура и дебат Червената къща.

За информация и резервации – не по-късно от 2 часа преди началото на събитието на тел. (+ 359 2) 988 81 88, (+ 359 885) 82 85 32 – за мобилни телефони, office@redhouse-sofia.org и на www.redhouse-sofia.org. Продажба на билети се извършва всеки работен ден между 15.00 и 21.00 ч. на касата. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието. Центърът за култура и дебат “Червената къща“ си запазва правото да прави промени в програмата.

 

Спонсори на Портал 12