Търси

Как да си направим обяд без отпадъци?

Начало
17.01.2016 г. от: 14:00 ч.
Край
17.01.2016 г. от: 17:00 ч.
Организатор:За Земята: Училища за готвене
Обяд без отпадъци?
Да – започни от твоята чиния!
 
Училища за готвене на За Земята ви кани на своя трети курс "Как да си направим обяд без отпадъци?" на 17.01. - неделя.
 
По време на курса ще готвим с неща, които обикновено бихме изхвърлили на боклука. Заедно ще направим и опитаме обяд без отпадъци (или поне с минимални такива), като за целта ще използваме продукти, останали в кухнята на ресторанта, но напълно подходящи за употреба. 

Домакини ще са Георги, Нели и Димитър от ресторант за сезонна кухня „Багри“, а ние от За Земята ще се включим с информация за хранителните отпадъци. И тук ще се срещнем със Slow Food, но този път с Млади Slow Food.

Краткият път до кофата за боклук:

Близо една трета от хранителните продукти отиват не в чинията, а на боклука. Проблемът с огромните количества изхвърляна храна е глобален и решението му би трябвало да се търси на всички нива. Във времената на все по-голям дефицит на ресурси и нарастващ брой население със сигурност би било разумно да се замислим за количествата храна, които всеки от нас изхвърля. Дори и само на базата на обстоятелството, че 222-те милиона тона храна, които се прахосват в Европа, са равни на хранителните продукти, които се произвеждат в цяла Африка. Тогава защо не започнем от нашата чиния?

Каква е алтернативата?

Има немалко начини да се сложи край на безогледното изхвърляне на храна. За тях ще си говорим на следващия ни курс „Как да направим „zero waste“ пица и други ястия от едно обедно меню без отпадъци. За пицата ще използваме продукти, които в нормалните ресторанти биха изхвърлили заради не дотам естетичния им и търговски вид. Ще си поговорим как да сведем до минимум хранителните отпадъци в нашата кухня. 

Менюто за курса включва:
1) Зимна салата - с обелките от зеленчуците ще направим някои от другите ястия от менюто
2) Трахана със сирене - приготвена с "отпадъци"
3) Zero waste pizza - за пицата пък ще използваме изрезки за пицата от ресторанта
4) Гаджар халва със шот моркови

Цена: 25 лв.

Записване: За да си осигурите място в курса, мoля попълнете регистрационната ни форма

Ще получите и-мейл, който да потвърди вашето участие, а заплащането на курса става на място. 

Местата за курсовете на Училища за готвене са ограничени и записвания се приемат до запълване на местата – 15 на брой.

Молим и за коректност от ваша страна. Ако поради някакви причини сте възпрепятствани и не може да присъствате, предупредете ни своевременно.


 

Спонсори на Портал 12