Търси

Jozef Van Wissem и Ambient Folklore във Велико Търновo

Начало
23.03.2016 г. от: 19:00 ч.
Край
23.03.2016 г. от: 22:00 ч.
Местоположение
град Велико Търново, ул. Рафаел Михайлов 1
Организатор:Alarma Punk Jazz & Transfiguration Festivalent Folklore
Имейл:hall_r.mihailov@abv.bg
Фестивалите Alarma Punk Jazz на БНР и Transfiguration представят: 

Йозеф Ван Висем (лютня), автора на музиката към филма Only Lovers Left Alive на Джим Джармуш, който беше удостоен с наградата в категорията "Филмова музика" на кинофестивала в Кан през 2014г.
http://www.jozefvanwissem.com/

Със специалното участие на триото за средновековна музика Ambient Folklore (Петър Делчев - контракитара, тамбура, Татяна Йосифова - глас, перкусии, Евгени Чакалов - флейти, ирландско бузуки, италианска средновековна гайда).
https://www.facebook.com/AmbientFolklore

Йозеф Ван Висем (Маастрихт / Ню Йорк) е композитор-минималист и автор на "нова музика за старинни инструменти", чиито музикални търсения и превъплъщения не познават жанрови граници - неговата лютня стои напълно естествено и в пост-рок, и в пост-пънк, и в ренесансов, и в бароков, и в ембиънт-нойз, и във фрийк-експериментъл контекст.

Списъкът от музиканти, с които е работил, включва легендарни имена като Тетуци Акияма, Гари Лукас, Кейджи Хайно, Грег Ковалски, United Bible Studies, а с Джармуш (на китарата) има три записани албума още от времената преди филма - Concerning Тhe Entrance Into Eternity, The Mystery Of Heaven и Apokatastasis.

След Only Lovers Left Alive сценичните му и студийни колаборации с Тилда Суиндън, Джармуш и Ясмин Хамдан съвсем естествено продължават...

Във Велико Търново Йозеф Ван Висем ще представи както филмовата си музика, така и пиеси от новия си албум When Shall This Bright Day Begin, който излиза официално седмица преди концерта, на 17 март тази година. А анлайн вече можете да го чуете тук:
https://jozefvanwissem.bandcamp.com/album/when-shall-this-bright-day-begin

"Времената, в които живеем, са съвсем тежки. Всичко е доста повърхностно, смятам, и ориентирано в погрешната посока. Всички правят едни и същи неща. Дори снимките, които правим, например, са едни и същи. Изкуството се е превърнало в част от света на мултинационалните корпорации. Всички големи градове по света днес изглеждат по един и същи начин с веригите "МакДоналдс" и т.н. Хората комуникират през екрани и вече не си говорят по друг начин... И лютнята в случая е идеалният пример, с който мога да покажа, че нещата могат да стоят и да изглеждат и по друг начин..."

- Йозеф ван Висем пред БНР (декември, 2014г.)

Изложбени зали "Рафаел Михайлов" - Конферентна зала

 

Спонсори на Портал 12