Изложба показва уникални български престилки и връзката им с Природата

27.05.2016 г.
2093
Добавена от: Портал12
Изложба показва уникални български престилки и връзката им с Природата чрез втъканите шевици. Изложбата бе открита вчера в централното фоайе на Княжеския дворец при Националният етнографски музей към ИЕФЕМ - БАН в София.

Изложбата съчетава по-голямата част от богатата колекция български престилки на Тома Белев, представени по нестандартен начин, и фотографии на защитени територии в България от различни автори. Престилките от различни райони на страната са изложени заедно с красиви пейзажи от национални, природни паркове, защитени местности и природни забележителности. Освен образователно намерение и естетическа наслада за посетителите, изложбата цели да засили вниманието към типичната от векове за българите зелена икономика.

Докато опознават на престилките и природата, посетителите ще слушат ведра народна музика, ще видят четири кратки филма за зелената икономика в България от поредицата "За Балкана и хората" и ще могат да проверят знанията си от изложбата с интерактивна образователна игра. На откриването ще пеят музикантите от етногрупа Гром Падина, а млади моми ще завържат част от престилките, останали извън изложбата и ще дефилират с тях.

Куратор на изложбата е д-р Петър Кърджилов с екип от 11 души: Тома Белев, Филип Петров, д-р Анита Комитска, Вергиния Гюрова, д-р Иглика Мишкова, Илиана Страхилова, Веселина Кавръкова, Боряна Парвез, д-р Елена Водинчар, д-р Антон Ангелов, доц. д-р Веселка Тончева.

 
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12