Търси

Изкуството на контактната импровизация с Криситян Апшнер

Начало
21.05.2016 г. от: 10:00 ч.
Край
24.05.2016 г. от: 17:30 ч.
Организатор:Sasha Krastarska
Имейл:sasha_first@hotmail.com
Това ще бъде един интензивен, четиридневен уъркшоп отворен за всеки, който обича да танцува Контактна Импровизация и има интерес да изследва соматичните подходи и смесените техники на обучение; и е за всеки, който желае да разшири и задълбочи уменията си да се движи и да танцува.

6 часа на ден

Уъркшопът ще бъде фокусиран върху физическия тренинг и техниките за движение в Контактната Импровизация, както и върху прилагането на знания то анатомията в комбинация с мануални умения за работа с тялото, които ще задълбочат нашето разбиране и усещането ни за движението на тялото.

Изучаването на триизмерното движение в поток и променянето на тежестта ще ни послужат като рамка, в която да изследваме и откриваме Контактната Импровизация. Методите на Милтън Трагер (MIltonTrager) за мануална работа с тялото и научните изображения по анатомия ще ни помогнат: да разберем, да усетим и да осъществим малки пренасяния на тежестта и движения без усилие, случили се в тялото ни и препратени от нашите фасция и костна система.Това ще доведе до невероятна лекота и проницателност както физическо така и на емоционално ниво. Така ще се получи качествена разлика и промяна на нашата връзка с вътрешното и външното ни пространство и ще открием, че докато се движим ние плуваме в море от гравитация и позволяваме на танца да се случи.

Ще отворим връзката между центъра и периферията на тялото и сензорното поле за възприемане, за да се движим безопасно и правилно спрямо биомеханиката дори и при по-сложни серии от движения, за да създадем разумен и изпълнен с радост танц. Използвайки кинетичната енергия от импулса и отдадени на падането ние ще намерим начин да се движим заедно и без усилие, през пространството и времето, докато запазваме една постоянно търкаляща се точка на контакт, дори в новите и непознати ситуации. Упражнявайки различни умения като търкаляне, движение в спирала, падане, поддържане, вдигане и хващане, ние също ще се научим да намираме начини и възможности да се движим към и от пода, във въздуха или върху нашия партньор.

Чрез серия от упражнения за настройване ние ще се фокусираме повече върху пространствените и композиционни аспекти на Контактната Импровизация и на нея като на форма на изкуство. Сетивното поле на възприятието, което пробужда и настройва въображението ще ни доведе до групова импровизация в този физически интерактивна и спонтанна танцова форма наречена Контактна Импровизация.

Криситян Апшнер,

Има серозен, дългогодишен опит като таньор, изпълнител, учител и практикуващ възстановителни и лечебни техники за работа с тялото. Учил се е от учители като Нанси Старк Смит, Даниел Лепков, Randy Warshaw, Анрдю Харулд, Кърсти Симсън, Барбара Малер, Фрей Фауст, Дейвид Замбрано и много други. Опитът на Криситян в техниките за работа с тялото и съвременния танц включват: Капоера, Anatomical Release Technique, Axis Syllabus, Klein Technique, Flying Low, Body Mind Centering, Feldenkrais, Continuum Movement, Nuad and Acro Yoga.

Неговият 20-ет годишен опит в Контактната Импровизация, съвременните техники на танц и терапия, насочва вниманието му все повече и повече към холистичния, цялостен аспект на „соматичното обучение” и неговите потенциални ползи за човешкия живот. Кристиян е съосновател на базираната във Виена асоциация Rollingpoint за контактна импровизация и подобните на нея движенчески и танцови форми и работи като практикуващ лечебните и кондициращи техники за работа с тяло Trager© и Ortho-Bionomy©. От 2003 година Кристиян води редовни танцови класове, уъркшопи и семинари за хора с разнообразен опит и танцови умения.

Понякога той работи като изпълнител на свободна практика в допълнение към неговите собствени проекти. Участвал е и в множество проекти с други танцьори и учители ориентирани към соматиката като Kerstin Kussmaul и Maria Probst в групата „SOMEX group”. Още е хореографирал пърформанси като „Arnika”, изпълен на открито, и дългото 52 минути соло “Mirrors Fallin' Off The Wall”, създадено и реализирано през 2008. Активно участие взима в постоянно развиващия се обществен проект “Sharing the Dance” на Tanzquartier Wien, който е част от артистична и социална концепция на живот, практика и по-нататъшно развитие както на индивидуално така и на споделено артистично ниво. 

Кристиян има за цел да разпространява предимствата и ползите от соматичния метод на обучение, работата с тялото и танца, като инструменти за придобиване на дългосрочни знания и умения, достъпни за всеки – бил той танцьор или не.

ПРОГРАМА
10:00 до 13:00 - ПЪРВА ЧАСТ
13:00 до 14:30 - ОБЕДНА ПОЧИВКА
14:30 до 17:30 - ВТОРА ЧАСТ

* 22-ри, неделя
10:00 до 13:00 - ПЪРВА ЧАСТ
13:00 до 14:30 - ОБЕДНА ПОЧИВКА
14:30 до 17:30 - ВТОРА ЧАСТ

* 23-ти, понеделник
10:00 до 13:00 - ПЪРВА ЧАСТ
13:00 до 14:30 - ОБЕДНА ПОСИВКА
14:30 до 17:30 - ВТОРА ЧАСТ

* 24-ти, вторник
10:00 до 13:00 - ПЪРВА ЧАСТ
13:00 до 14:30 - ОБЕДНА ПОСИВКА
14:30 до 17:30 - ВТОРА ЧАСТ

Цена на уъркшопа 180 лв.
160 лв. за ранно записване до 5-ти май.
Условие за записване и за запазване на място в уъркшопа е изплащането на капаро от 50 лв.

За въпроси и записвания:
e: sasha_first@hotmail.com
f: Sasha Krastarska
gsm: 089 435 6611


град София, пл. Народно Събрание 10, зала 312

 

Спонсори на Портал 12