Инициатива за опазване на млади дървета търси подкрепа

17.05.2016 г.
860
Добавена от: Портал12
Граждани от Силистра инициират подписка за запазване на 87 емблематични за града чинари, които растат по една от главните улици. Въпреки че дърветата са здрави, община Силистра е взела решение те да бъдат отсечени като част от изпълнението на европейски проект, който цели да обнови улицата и района около нея.

Дърветата са всъщност млади – 60-70 годишни, посадени са през 60-те години на ХХ в. Този вид е дълголетник и живее векове – до 2 000 години. Дърветата на улица Симеон Велики са здрави и това, от което се нуждаят, е разширяване на свободната зона около корените им, както и поддържане и редовно почистване на сухите клони.

Това са изключително ценни дървесни видове, които няма как да бъдат опасни, дори напротив. При добро поддържане чинарите се запазват здрави и осигуряват чист въздух. През лятото образуват красив зелен тунел, който дарява сянка и прохлада, а през зимата предпазват от силен снеговалеж. Те са естествена изолация от шумната и замърсена с автомобилни газове градска среда, като същевременно осигуряват дом на много видове птици (гълъби, врабчета, синигери, кълвачи, сови...) и други живи организми.

Затова поддръжниците на гражданската инициатива настояват проектът да бъде преработен и безценните дървета да останат на мястото си:

Необходимо е само съобразяване на новите тротоари, като те бъдат преустроени така, че да осигуряват достатъчно място за кореновата система. Да се щадят корените, стъблата и короните на дърветата – това означава да имаме грижа както за тях, така и за самите нас. Ние сме в симбиоза и животът ни е немислим без въздух!

В текста на петицията за опазване на чинарите се посочват примери за спасени и добре обгрижвани дървета в България – чинар хилядолетник в кв.Аспарухово, Варна, Защитената местност „Чинарите” до с. Белащица в Родопите, Булеварда с чинарите във Вършец, Чинара от с. Арчар – Дърво на годината за 2014 и много други.

Чинарите от кв. Овча Купел в София през 2013 г. бяха спасени след преработен проект на голяма верига хипермаркети. Решения винаги има, стига да има желание за това.

Гражданите в Силистра събират подписи на хартия, а за тези, които имат желание да подкрепят инициативата, но живеят в други населени места в страната и чужбина, могат да направят това тук: http://www.peticiq.com/139017
Свързани публикации

28.04.2016 г.
1087

Гражданска инициатива възражда ‘Денят на залесяването’

Днес, когато българската гора е застрашена, имаме отново нужда този прекрасен празник да се възобнови. За да се случи това, няколко човека решават да инициират петиция, която да помогне за възраждането на празника.
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай