Игнажден е зареден с особена сила и енергия

20.12.2019 г.
13590
Добавена от: Таня Борисова
Днес, 20 декември – Игнажден, е ден с особено значение в българският празничен календар. Предците ни са смятали, че от 20 декември започва Нова година започват зимните тайнства. Този ден е изпълнен с магическа сила и подготвя за енергията на Слънцестоенето.

Тази година зимното слънцестоене ще се състои на 22.12 в 04,19ч. сутринта. Това означава, че 22. 12 е нулевият ден. След него следват 4 неброени дни, по един за всяка планетарна стихия - огън, земя, въздух и вода


Свети Игнатий-Богоносец носи Новата година. На Игнажден приключва старата година като по народните вярвания тогава умира старият бик Сабазий, за да се роди на Коледа Загрей (Младенецът, Агнето), заченат точно преди 9 месеца на Пролетното равноденствие. В българските народни обичаи и вярвания Троицата, а също и утроената Троица или числото 9 имат особено значение. Изпращането на Старата и посрещането на Новата година става именно с Троицата празници: Игнажден, Рождество и Сурваки.
 
За сакрално число се смята и числото 12 . Не случайно от Игнажден (20.12) до 31.12 остават 12 дена. Всеки един от тези дни показва какво ще бъде времето през 12-те месеца от Новата година, като на 20.12 се определя времето през януари и така до 31.12 те вървят в хронологичен ред.

Този перииод е определен и за вашата годишна равносметка, която следва да завърши на 31.12.2019 г.

 
Навярно няма друг празник, който да е свързан с толкова много поверия и ритуали. Ще изброим тези от тях, които са актуални към днешна дата:
 
На Игнажден не бива да се изнася нищо от къщата, за да не излезе берекетът от дома;
Не се иска и не се дава нищо назаем – нито стока, нито пари;
Не се става от трапезата, по време на ядене;
Не се пере, шие или плете, за да не влезе в семейството болест;
Не се вари боб, защото това предвещава градушки през годината;
Смята се, че ако се зачене дете на този ден, то ще се роди с недъг;
Бременните и нераждалите жени днес не трябва да работят, за да могат да родят лесно и безпроблемно децата си;
Не се впряга добитъка, за да е здрав и пъргав през цялата година.


А на 22 декември - Еднажден, е подходящ за наричане и сбъдване на желания. Астроложката Елена Пенчева, споделя как може да активирате вашите желания  на Зимното слънцестоене:

Пали се огън по здрач - навън и у дома, за да се даде сила и живот на Слънцето, че то тъкмо се ражда и три дни ще се бори с мрака, за да го победи. Това се прави, за да се съпреживее това раждане и тази победа в най-дългата нощ, а огънят като се запали, малко се помълчава, в тъмното и тихото заедно с вечно възраждащия се огън на сътворението. Така огъня, тъмнината и тишината правят една слънчева магия за нов живот и в душата се пробужда радост. Тази радост ако я посееш в желание и го изречеш на глас-ще се сбъдне. Затова се е пророкувало и наричало в тази нощ.

Началото бе Слънцето,
и кръг беше пътят му
и кръгът беше Огън.
И Огънят докосна Земята
и се зачена семе
и в Слънцето беше силата.

 
Таня Борисова Таня Борисова
Таня Борисова е създател на онлайн платформата Портал12. Автор на множество текстове и видео материали по темите за личностното израстване, духовното развитие и призванието на човек. "Портал12 е израз на нашата вяра в личната и колективна отговорност за важната роля на България в развитието на нов тип мислене през след...
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай