Гражданска инициатива възражда ‘Денят на залесяването’

28.04.2016 г.
1078
Добавена от: Портал12
Преди повече от 90 години в България е създаден „Денят на залесяването“, на който вземат участие ученици, учители и военнослужещи. Само в две последователни години са засадени 3 540 000 дръвчета и са посети 228 кг. семена от горски видове. Празникът е отбелязван десетилетия след това, като само Втората световна война успява да спре временно масовите залесявания. Днес, когато българската гора е застрашена, имаме отново нужда този прекрасен празник да се възобнови. За да се случи това, няколко човека решават да инициират петиция, която да помогне за възраждането на празника.

“Моля, подкрепете нашата инициатива, за да можем да се обърнем с официално мотивирано предложение към министъра на земеделието и храните!” - апелират организаторите на петицията.

Защо е нужно възобновяването на този празник?

Всеки ден в България се изсича гора с площ от 100 футболни игрища. Според изказване на заместник-министъра на земеделието Георги Костов, над 350 000 хектара гори са унищожени за периода 1990-2013 г. у нас поради различни фактори. Това се равнява на повече от 9% от горската територия на страната. Въпреки че се правят опити за възстановяване на голяма част от унищожените гори, една млада фиданка може ефективно да замени едно старо дърво едва след десетки години. През това време местните видове растения и животни загиват, емисиите на CO2 се увеличават, свлачищата се активизират, сладките води намаляват, локалният климат се променя.

Какво можем да направим днес?

В текста на петицията Десислава Рачева - част от инициаторите - споделя своите убеждения, че и днес можем да постигнем това, което българите са правили десетилетия наред. Нужно е само да бъде създаден официален празник „Ден на залесяването“, на който ученици, учители и някои работници и служители в частни и държавни институции и фирми, при желание от тяхна страна и съгласие от работодателя, да се включват в масови акции по залесяване.

“Това не само ще спомогне за спасяването на българската гора, но и ще ни облагороди, ще научи децата ни на отговорно отношение към природата и ще създаде дух на колективност и сплотеност.” - убедена е Десислава.

И колко прекрасно би било, ако приемем за своя кауза и повярваме в думите на горския стражар на шуменското лесничейство Атанас Киров от 1928 г.:

"Горите да пазим, нови да създадем, родината в храм горски да превърнем!"

Ако желаете, подпишете петицията и научете повече за празника „Денят на залесяването“ тук: http://www.peticiq.com/143118
 
Свързани публикации

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай