Търси

Градски фрагменти - изложба фотографии на Мариян Атанасов

Начало
14.09.2016 г. от: 19:00 ч.
Край
09.10.2016 г. от: 19:00 ч.
Организатор:Synthesis
Галерия за фотография SYNTHESIS представя млади автори

Градски фрагменти
фотографска изложба на Мариян Атанасов
14 септември – 09 октомври 2016

"ГРАДСКИ ФРАГМЕНТИ е заглавието на следващата изложба, включена в програмата „Галерия SYNTHESIS представя млади автори”. Автор на изложбата е Мариян Атанасов - графичен дизайнер, фотограф и почитател на минимализма в градската среда. 

От години Мариян обикаля с колелото си различни части от града, за да открие подходящата светлина и онзи градски пейзаж, от който нищо повече не може да бъде отстранено. Минималистични, необживяни, абстрактни са архитектурните детайли привлекли вниманието на автора.

Мариян Атанасов е завършил специалност „Инженерен дизайн” в Технически университет – София. Работи като графичен дизайнер и консултант във Фотосинтезис арт център. Мисли като художник и също като своя кумир във фотографията Стивън Шор смята, че фотографията е аналитична дисциплина, за разлика от рисуването, което е синтетична. Смята, че фотографът може да заснеме само това, което вижда в реалния свят, докато художникът може да създаде картина съществуваща единствено в съзнанието му.

За него пред камерата на фотографа е целият свят и той решава, кое да остави и кое да отстрани, в какъв ред да постави детайлите, които намира за важни. Смята, че задачата на фотографа е да опростява пейзажа до получаването на съвършена абстрактна композиция.
В жанра, в който работи авторът се вдъхновява от Матиас Хайдерих, Ник Франк, Щефан Блайхауер, Андреас Леверс. Споделя работата си и приема съвети от своите колеги Ивана Купенова и Красен Арабаджиев.

Освен абстрактните градски форми, техните сенки и отражения, Мариян отдава голямо значение на цветовете, които използва. Признава си, че така наречените „цветни задачи”, създаването на композиции по предварително зададени цветове, са едни от любимите му.
Авторът не оставя твърде голяма свобода на зрителя. Зрителят се изправя лице в лице с търсените и намерени точни по размер, пространство, цвят, нюанс, посока, форма, осветеност и текстура композиции. 

Защо го прави?
Вероятно иска този рядко срещан, дълго търсен и почти неоткриваем в града ни, тих минимализъм да достигне чист до публиката." 
Надежда Павлова

Откриването на изложбата ще бъде на 14 септември (сряда) от 19.00 часа.
Изложбата може да видите до 9 октомври в галерия за фотография SYNTHESIS, София, бул. Васил Левски 55, до ФотоСинтезис Арт Център.

 

Спонсори на Портал 12