Търси

Гора Градина пермакултурен курс, записване до края на април

Начало
03.06.2017 г. от: 09:00 ч.
Край
08.06.2017 г. от: 17:00 ч.
Организатор:Ura Gora Foundation
ДАТИ:
2 дена въведение в система "Гора-градина": събота 3ти и неделя 4ти юни
4 дена Интензивен Дизайн и Практикa: понеделник 5ти до четвъртък 8ми юни

СЪДЪРЖАНИЕ:
Представете си градината ви да изглежда така прелестно като мястото където се срещат полето и гората, което произвежда храна, наситена с хранителни вещества и което в крайна сметка ще изисква много малко копаене, плевене, ръчно поливане или контрол над вредителите – ‘хранителна горска градина’.

"Гора-градина" е начин за отглеждане на храна, при който природата върши повечето от работата за вас. По модела на естествения горски пейзаж, растенията се отглеждат в различни слоеве – от дървета с висок и среден размер, до корени, почвопокриващи растения и катерещи се растения.
Чрез внимателно планиране растенията се избират така, че да имат благоприятно влияние едно върху друго, да привличат благоприятни насекоми и да създават здрави системи богати на разнообразен живот, които поддържат собственото си плодородие. След като веднъж са създадени, главната ви задача ще бъде да прибирате реколтата!

Този семинар ще ви даде инструментите, от които се нуждаете за да планирате вашата собствена горска градина. Ще научите за историята й, нейните предимства, както и за почвеното плодородие, хранителните вещества, как да цените разнообразието, да събирате информация и да правите карти, да наблюдавате и да се учите от природата, да поставяте подходящото растение на подходящото място. Ще приложим теорията, като отидем на земята около нас, създавайки съвместно горска градина на място.

Курсът ще бъде воден на английски език от Ракеш Рутсмен Рак – опитен пермакултурен дизайнер/учител и специалист по горско градинарство, учител по йога и хомеопат. Отглежда храна от 40 години, планира дизайни и преподава хранителен ландшафт, пермакултура, горско градинарство, и т.н. Ракеш е планирал и прилагал дизайн за горски градини от частни и училищни градини с малки размери до ферми, общностни градини, общински природни градини, а също така е планирал горска градина на част от хърватско екоселище с размер от 30 хектара.


** 2 дена въведение събота 3ти и неделя 4ти юни:

История на системата "Гора-градина"
Защо да правим гора-градина
План на гора-градина
Как да подсигурим достатъчно хранителни вещества за нашата хранителна гора
Многофункционални пътеки
Създаване на изобилие и гъвкавост
Отглеждане на храна с минимална поддръжка
Образци в природата за горски градини
Разбиране и максимално увеличаване на периферните зони
Обиколка на мястото (независима еко-общност, възстановяване на земята, пермакултурни градини)

** 4 дена Интензивен Дизайн и Практика: понеделник 5ти до четвъртък 8ми юни:

Създаване на вашите подробни лични дизайни
Създаване и прилагане на дизайн за мястото на домакините
Управление на водите
Планиране на последователността
Планове за приложение
Дървесни и растителни гилдии
Практическа работа (изкопи, засаждане на гилдии, пластово мулчирани повдигнати лехи и др.)
Хранене и запазване на храни – практическа демонстрация

ЦЕНИ:
Ние искаме този курс да бъде достъпен до всички и приемаме плащания при подвижна скала зависеща от това, което можете да си позволите. Молим ви да предложите, каквото можете – ако можете да платите повече, това помага на други да споделят с вас това преживяване. Моля да се свържете с нас, в случай, че имате каквито и да е въпроси за това. По-долу са препоръчаните плащания:

2 дена въведение:
(140 лева) €70 Стандартна цена
(80 лева) €40 Ниско заплащане
(40 лева) €20 Безработни

За всичките 6 дни: 
(400 лева) €200 Стандартна цена
(240 лева) €120 Ниско заплащане
(120 лева) €60 Безработни


ХРАНА:
Храната ще бъде организирана отделно. Въз основа на успеха от предишните ни курсове ще държим ниска цена и ще се забавляваме като работим заедно, канейки хората или да донесат собствени продукти, или ще събираме пари за да купим, като всички ще се редуваме да готвим. 
10лев на ден = 20лев за уикенд/ 60лев за 6 дни

Настаняване:
Курсът ще се проведе на нашата земя и ще има време за отдих сред природата и наслаждаване на градините. Къмпингуване във ваши собствени палатки, соларни душове и компостни тоалетни. Наблизо има хижа и еко хотел, които може да ангажирате отделно.
Домакинска такса - 10лев за уикенд/ 30лев за 6 дни

Курсът ще се проведе на английски с превод на български, ако е нужно.

ЗАПИСВАНЕ:
Местата са ограничени, така че се запишете по-рано, за да избегнете разочарования. Ако искате да се запишете за курса, моля попълнете формуляра и платете депозита до края на април.

за записване:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfTsHK-QXwSdguazpIE12966YFFsPjn29b4lXCyObIbJTmIZQ/viewform


За водещия:
Ракеш Рутсмен Рак
Ракеш е опитен дизайнер на начин на живот с ниско влияние върху околната среда, и учител от Обединеното кралство, специализирал в устойчивост на общността, пермакултура, създаване на хранителни гори и системи с малка поддръжка .Той е работил като съветник на няколко общностни проекта в Лондон и в Европа и е преподавал в много държави по света. Ракеш е обърнал неговата дислексия в предимство, като е развил талант за наблюдение и умения за заучаващи и обучаващи методи. Като млад е основал успешна компютърна консултантска фирма и след като е достигнал финансова независимост, придобива умения на хомеопат и йога учител, които използва в Ананда Марга хуманитарен проект за подпомагане в Африка, Азия и Източна Европа. Покрай пермакултурата Ракеш се фокусира върху човешките умения за комуникация и планиране, толкова необходими за успешните общности.

Интернет страница: www.ecologicaldesigns.co.uk

Място: Ура Гора, Южна България

Спонсори на Портал 12