Търси

Фестивал на модерното изкуство Пъстър балкански свят

Начало
23.05.2016 г. от: 11:00 ч.
Край
23.05.2016 г. от: 20:00 ч.
На 23 май 2016 г. /понеделник/ във възрожденска Елена за първа година ще се проведе Фестивал на модерното изкуство „Пъстър балкански свят“. Изявата става възможна след спечелен проект по Малка грантова схема на Програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства”, в който Община Елена е бенефициент в партньорство с Международна организация за демокрация и правата на човека, Осло , Норвегия.

В рамките на един фестивален ден Елена ще се превърне в пъстра сцена, на която културното наследство и съвременните изкуства ще си дадат среща. Акцентите:

Уъркшоп по хип-хоп 
Във ръководен от професионален модератор уъркшоп ще могат да се включат всички, които искат да усвоят този стил, след което на сцената ще се изявят талантливите момичета от танцова формация „Виктори“, за да видим в края как го правят и професионалистите в жанра.

Модерен балет 
Отново благодарение на местните танцови формации „Виктори“ и „Кадифе“ ще може да се проследи развитието на балетното изкуство от създаването му до модерните разновидности в наше време.

Театрален етюд
С разнообразни изразни средства, обединяващи слово, песен и танц, ще се пресъздаде една от легендите за създаването на град Елена, в която трагичното отстъпва пред съзидателния дух на балканджията;

Конкурс „Пъстър балкански свят“
Сцената ще се превърне в своебразен калейдоскоп от прояви на танцово, музикално и словесно изкуство. Всеки, притежаващ талант в една от обявените в регламента категории, може да се включи в надпреварата и по този начин да направи фестивала още по-пъстър и богат. Тричленно жури ще определи най-добрите, които ще получат награди със запазена марка „Елена“.
Уъркшоп по изобразително изкуство

В двора на Даскалоливницата, в уникалната възрожденска атмосфера, ще може да се види как изпод четката на всепризнати майстори оживяват някои от символите на Елена – Първото класно училище, Часовниковата кула, Камбуровият хан, църквата „Свети Никола“. И тук ще има безплатни уроци за малки и големи, изкушени да сътворят нещо свое под професионалните насоки на модератор. В края на деня творбите ще бъдат подредени в изложба. 

Арт инсталации
На два от мостовете в центъра на Eлена ще се изградят арт инсталации, които по атрактивен път ще се впишат във възрожденския облик на . Любопитно ще е да се наблюдава участието на модератор от Норвегия.

Уъркшоп по графити
В парк Калето ще има запазена територия за любителите на графити – ще се изявяват майсторите в тази категория, които ще разкрият част от тънкостите на изкушените да направят първи стъпки в това модерно изкуство. Изработеното през деня ще оформи изложба, която, поставена на подходящо място, ще бъде достъпна за наблюдение и след фестивалния ден.
Улица на занаятите 

Централната улица в града ще припомни красотата и уникалността на ръчно изработените занаятчийски изделия, оцелели през вековете, като за присъстващите отново са предвидени работилници по грънчарство и дърворезба. На 6 места в града ще е пъстро и весело. Такова ще бъде настроението и в село Майско, където фестивалът ще има проява под формата на„Жива изложба“. Магията на традиционната ромска култура, пречупена през настоящето, както и китка от българска фолклорна програма, ще са в центъра на случващото се на обновения стадион в селото.

Подготовката за фестивала е в разгара си. Екипът има опит в организацията на културни изяви и е убеден, че на 23 май 2016 г. Фестивалът на модерното изкуство „Пъстър балкански свят“ ще бъде първото издание на събитие, което ще се превърне в традиция с притегателна сила за еленчани и гости на красивата Елена

 

Спонсори на Портал 12