Търси

Фестивал на еко и био производителите - Садово

Начало
26.05.2017 г. от: 11:00 ч.
Край
28.05.2017 г. от: 14:00 ч.
Организатор:Фестивал на еко и био производителите
ФЕСТИВАЛЪТ НА ЕКО И БИО ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ се организира за първи път, а мястото, където ще се проведе е гр. Садово, намиращ се в непосредствена близост до Пловдив, само на 21 км. от забързаната и шумна градска среда.

Провеждането на фестивала е

естествен отглас на все по- силно нарастващия обществен интерес към здравословното хранене, ориентиране към природосъобразен живот, чисти и свежи плодове, зеленчуци и храни, и грижата ни за нашите деца и семейства. Това са и причините да представим не само разнообразни хранителни продукти, но да се насочим и към широка палитра от производители в различни области, чиято продукция може да е част от ПО- ЗДРАВОСЛОВНОТО ни и ХАРМОНИЧНО ежедневие. Затова всичките ни изложители са хора, приели работата си не като задължение и непосилен труд за изкарване на прехраната си, а като МИСИЯ и ТВОРЧЕСТВО, от които се раждат ПРЕКРАСНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ И ИДЕИ.

Целта на фестивала е

да СРЕЩНЕМ на едно място ПРОИЗВОДИТЕЛИ от цялата страна на природосъобразна (пермакултура), екологично чиста (колкото и спорно да е това понятие) и био- сертифицирана продукция, и ТЪРСАЧИ, които да обменят опит помежду си и да СТАНАТ ОТКРИВАТЕЛИ на нещо ново и полезно, ценно и интересно. А за да бъде срещата още- по полезна сме придвидили и ЛЕКЦИИ на вече популярни хора (участвали в различни фестивали и форуми) и работещи от години по тези теми, както и на нови изследователи. 

За мястото на събитието!

То не е подбрано случайно- въпреки, че е малък град, Садово заема важно място в селско- стопанското производство на България. Освен, че се намира почти по средата на Тракийската низина, е известен с производството си на едни от най- вкусните и качествени фъстъци в страната. Тук се намира първото професионално земеделско училище в България (в което е учил Александър Стамболийски), открито през 1883 год. и функциониращо днес като Селскостопанска гимназия, и първата Земеделска опитна станция в страната, която днес, под името Институт по растителни генетични ресурси "К. Малков", е един от водещите научни центрове в областта на селското стопаство.
В града е локализирана една от най- големите международно лицензирани фирми за покупко- продажба и износ на фъстъци. 

Кратка историческа справка! 

На 2 км югозападно от Садово има останки от праисторическо селище. В селищната система на общината е открит един от най-красивите седящи глинени идоли в българска национална съкровищница, сега съхраняван във Виенския исторически музей. Характерни за региона са уникалните находища на местна сива тракийска керамика. Богато е историческото наследство и от римско време.

Твърди се, че името на града е дал поетът Иван Вазов, който бил гост при полагане на основния камък на Държавното земеделско училище. Заради изобилната растителност той предложил вместо Чешнегир (старото име на селото) то да се казва Садово.

Спонсори на Портал 12