Елеазар: Всеки, който е тук на тази земя, е тук по причина на Създателя (ВИДЕО)

01.08.2019 г.
10094
Добавена от: Борислав Борисов
Древната индианска мъдрост казва:
Енергията е едно, а силата е друго. Силата е ключ, който трябва да задвижи енергията. Този ключ е особен род познание, прозрение. Енергията е разпръсната навсякъде, но силата не е. Силата трябва да се призове, за да стане ключ за разрешението на нещо важно.

Духовната сила е двигателят на енергията. Духовната сила е първичното, а ключът е прозрението за този древен двигател. Този древен двигател, тази сила идва от Уакан Танка (бел.ред: на сиукски език - Великото Тайнство, Бог), защото Той е силата.

Силата идва чрез разбирането на нейното значение, защото силата е свещена и се задвижва свещено от Уакан Танка и неговите шамани, и така наречените помагачи. Ние придобиваме истинско познание, когато към нашата естествена енергия прибавим и частица от по-висшата сила, и от помагачите, и най-вече от Уакан Танка.

С Уакан Танка всичко може, а без него човешката природа е само естествена сила, но без допълнителна духовна сила. Ако я няма тази допълнителна сила, истинските неща не се случват.
Енергията е навсякъде, но силата е само Негова и на предците.

В началото цялата сила е била в ръцете само на Уакан Танка, Великата Тайна, Създателя, но после Той дал части от нея на небесните предци, праотците, за да я използват и да я даряват на този, който е достоен – в случая шаманите.

Да служиш на Уакан Танка е нещо повече от всичко друго на света, а да ти е дадено това, това е върховно благоволение.

Където и да съм, казва един шаман, Той, Уакан Танка прави това служене вместо мен. Ето го смирението: вместо мен. - Където и да съм, Той е винаги в мен, а аз изживявам това неповторимо усещане за близост с Него. Уакан Танка винаги знае кога имам нужда от Него. Той ми даде да разбера, че духът ми изглежда съвсем като мен – става въпрос за когато човек е в тялото. – Той ми даде да разбера, че духът  ми изглежда съвсем като мен. С Уакан Танка животът е едно постоянно откровение. И наистина е така.

Човекът всякога ще стои очи в очи срещу Великата Тайна и колкото да я изследва, тя всякога ще си остане тайна.  


Не изоставяй тайната заради живота. Всички хора на тази земя произхождат от едно място – от Великата Тайна. Първите хора са били създадени без бащи. Наричали ги „тайната”, защото били сътворени чрез тайна.

В началото е било безмълвие, безмълвно море (това го казва индианската библия); безмълвно море. Небеса, земя е нямало – само древност и предците, т.е. боговете на тайната, и морето. И те се обърнали за помощ към Хуракан. Хуракан, това е самото сърце на тайната – и поискали да създадат земята. И създали всичко по нея – дървета, растения, животни. Създали и хора, но те били много непочтителни към Хуракан Танка, т.е. към Великата Тайна или Хуракан. Били наречени „дървени хора”, т.е. несъзнателни, и били унищожени. А една част от дървените хора, т.е. неуспешните хора, непочтителните, били превърнати и станали маймуни. Ето защо маймуните приличат на хората. Те са един неуспешен опит; маймуните са несполучливи хора.

Още преди сътворяването, праотците размисляли за живота, за виделината и как да се съмне. Те се питали кой ще произвежда храната, т.е. жизнената енергия; как да бъдат направени животните? Предците искали да създадат животните, подобни като човека – с глас, за да могат да възпяват и те Хуракан. Но и този опит бил неуспешен.

Всеки, който е тук на тази земя, е тук по причина на Създателя. Спомням си, Учителят казва, когато говори за прераждането: някой път за едно раждане на земята има борба между милиони същества, но само едно трябва да се роди – примерно, на определено място. Забележете, колко е важно едно прераждане, за да може душата да слезе и да върви по своя древен, истински път.
Индианците казват: Ти си винаги наблюдаван от Великата Тайна във всичко, което правиш. Великият Дух е дал на всички по един свещен път. Хората се  различават по между си само по това, как ползват всичко, което им е дадено от Хуракан, от Великата Тайна.

Великата Тайна е по-велика от всички дарове. Тя е нашият Създател, тя е нашата история и ние трябва да се учим от самите себе си по свещения начин, за да станем достойни за Него.

Казват индианците: Огледайте се наоколо: всички неща потвърждават, че Творецът ги е създал.


Хората не могат да сътворят дърво, не мога да сътворят камък, не могат да сътворят листо. Всички неща разказват за Великата Тайна. Отдавна, отдавна и далече във времето, ние сме живяли в тази Тайна, вътре в Създателя и сме били единни, както орела и небето; и сме били свободни, както вятърът в прерията.

Елеазар Хараш, из лекция за Индианската Мъдрост, 2010г., Варна
Борислав Борисов Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи онлайн платформи в България. Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на з...
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12