Елеазар Хараш - Разговор за скритите качества на животните и тяхната мисия в Света (ВИДЕО)

23.09.2016 г.
13144
Добавена от: Портал12
1 коментара
Г-н Хараш, как така на Земята има толкова голямо разнообразие от животни? Толкова различни са те, а всеки вид е перфектно обособен за нуждите на цялото. Сякаш никой не може да бъде изключение или случайност. Животните днес само резултат на еволюцията ли са или са привнесени така както човекът - от другаде?
Голямото разнообразие на животните произлиза от единството на Бога. Всичко това са негови скрити способности, качества. Бог се грижи и за лошите, и за добрите животни. Това е неговият план и в бъдеще тези качества ще служат пак на Бога, но те и сега служат на Бога. Затова Бог се грижи и за змията, и за вълка, и за агнето. Тези качества са вид преданост, вид способности. Примерно котето или кучето ги наричаме “игра”, но то развива тайни способности, които в бъдеще ще влязат в плана на Бялото братство. Това многообразие е много красиво и няма нито едно излишно животно. Всичко е в този план.

Можем ли да разсъждаваме по темата, че устройството на самите органи на животните, както и на човека, е основната предпоставка за това дали и до каква степен в тях може да се проникне Духа на Бога?
Духът на Бога е изначално проникнал. Човешкият дух също има тази способност когато се пречисти да прониква във всичко, но тук искам да кажа, че животните не са създадени от Бога. Те са създадени от боговете. Някои са успешен опит на боговете. Пример: делфините и китовете са успешен опит, русалки и кентаври - неуспешен. Обаче боговете също се учат. Те имат творческа способност, дадена от Бога. Отзад пак е Бог, но не е целият Бог. Боговете не могат да създадат човешката душа, висшата душа, но Бог създава висшата душа. Те творят вторично и се учат, също умъдряват, също се чудят. Например, те са искали с русалките нещо хубаво да направят, но се оказва, че русалката има проблеми: на сушата врагове, във водата врагове…
За да не изпаднем в неразбиране на самата лексика, нека да дефинираме какво визирате под “богове” и “Бог” - йерархично
.
Бог е създал боговете. Той не може да бъде създаден от нищо, Той е Създателят. Те имат част от неговата творческа способност и могат да създават много неща, да правят опити, но това, което Той създава - те не могат да пипнат там. Те си остават ограничени, но същевременно творчески.

В процеса на творчество те имат възможността да правят грешки и цената на тези грешки каква е?
Цената е поучение - те умъдряват постепенно и след време ще направят най-точните същества в най-точното време, които ще могат най-точно да служат на Бога. А сега е смесено, но всичко е пак на мястото си, понеже обхватът е на скрития Бог - Той обхваща всичко.

снимка на вълк

Още един въвеждащ въпрос: какво трябва да ни е схващането за животните като присъствие тук на Земята? Носят ли те душа? Имат ли способността да развиват памет, още повече и мислене, или разсъдъчната дейност е привилегия само на човека?
Някои животни висша душа нямат. Част от душа имат някои животни, която е много близка до висшата, но е много скрита при тях. Например делфините си говорят по два различни начина. Единият е бърз начин на говорене, което означава, че се говорят важни неща. Когато си говорят свръх бързо, тогава си предават тайни и никой не може да разбере. Те имат в себе си и част от душата, но тя остава леко скрита встрани.

Всички тези удавници в морето, които водата ги изхвърля и хората казват: “Водата ги изхвърли” - не е водата, а делфините. Делфините изхвърлят умрелите, защото обичат човешката форма, обичат човешката душа и искат хората да си ги почетат и погребат. Даже ги пазят от акули. Те имат отношение към душата в човека. Те нямат информация за човека и знание, те имат усет. Усетът е подобен на интуицията, не на предчувствието. Предчувствието може да подвежда, интуицията - не.

Мозъкът на делфините много прилича на мозъка на човека, малко по-голям и развит е чисто физиологично. Според някои хора делфините са на по-високо еволюционно ниво от човека, Вие как мислите?
И между много хора има такава разлика, и между хора и животни. В някои способности са по-развити, в други не са. От там идва уважението на един към друг. Тази способност може нещо да ти помогне в развитието. Примерно котката - способност на концентрация. Една позната каза: “Каних се да се самоубия. Така ме погледна котката - забравих всичко!” Ето го помагачът. Концентрация значи сгъстяване на духа, поглед - изтрива й мисълта. Какъв подход в точния момент!..

снимка на котки

Вливат ли мисли животните към хората?
Взаимно е. Учителят казва защо могат да си предават мисли - защото животните са създадени чрез слово. И затова чрез слово им се въздейства.
“Животинското царство е азбука и който разбере животните, ще разбере и човешкия живот.”
“Кога човекът е пеперуда? Когато дава място на Духа в себе си.”
“Всяко животно си има своя специалност, дарба. А човекът казва: това е инстинкт.”


На окултен език “инстинкт” означава “древен разум”. Животните пътуват от инстинкт към този древен разум. Както пчелата - това, което върши тя, ние казваме: “инстинкт”, това е древен разум. Мъдрецът и светецът не могат да направят мед, могат само да го ядат. Интуицията, за която по-рано стана въпрос - тя е връзката с този древен разум.

коне - снимка

Точно интуицията. Не е предчувствието. Интуицията се равнява на дълбокия усет при делфините. Те не се нуждаят от информация,  обаче имат тайно дълбоко разбиране. Интуицията отговаря равнозначно на дълбокото чувство в човека. Учителят казва: “Дълбокото чувство в човека винаги е вярно”. Говорим за много дълбокото, особено на пречистения човек. Но даже и на другия човек, някъде в дълбочината го има. А интуиция означава “ин тао” - “вътрешният бог”. Интуицията винаги те води по точния път, предчувствието - не.

“Животните са велика идея на Бога и на боговете. Всички народи, животни и растения изпълняват божия план. Бог се грижи едновременно и за змията, и за гълъба, за вълка и за овцата. Животните - аз ги наричам нашите малки братя”, казва Учителя. От много гледни точки това са наши малки братя, затова посегателството е малко по-лошо от невежество. “Животно” произлиза от “живот” - ти посягаш на самия живот.


ВИЖТЕ ЦЯЛОТО ВИДЕО:

 
Коментари: 1
  • Lee Pin Jang
    26.03.2020 г., 19:42 ч.
    1     0

    , да вярно е, и аз съм на същото мнение за животните

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай