Елеазар Хараш: Истинските сълзи са за братството, за изпуснатия Бог, за изпуснатата Истина

26.02.2017 г.
6911
Добавена от: Борислав Борисов
1 коментара
В традиционния ден за прошка, нека да се замислим върху няколко изречения, които са през по-дълбоката призма на визията за личностно и духовно развитие.

Белгийският писател и драматург Морис Метерлинк казва: "сълзите трябва да станат духовни, невидими", а също: „Душите се срещат само в чистотата“.

Елеазар Хараш разяснява още: "Душите иначе пак се срещат, но се разминават, но в чистотата могат да се познаят, защото в чистотата между тях е Бог, и там вече се устройва животът."

„Чистотата е просветлена енергия“, „Чистотата е освобождение от житейското бреме“. Всичкото това робство, ако се пречистиш, тази система не може да те хване отново в мрежата си, допълва Елеазар Хараш.

Другото важно нещо, което отбелязва Елеазар Хараш е, че човек за да влезе в тишината трябва да мине през смирението. „Смирението помага да уловиш тайната на своята съдба“, казва Метерлинк. Ако нямаш смирение, няма да разбереш пътя на съдбата си, вечния си път, и да излезеш от съдбата. Ще говориш за съдба, но няма да може да я преодолееш. Имаш ли смирение, това е пак позволение да влезеш дълбоко в божественото и в неговата тишина... щото човешката тишина, тя е шум.

 
Борислав Борисов Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи онлайн платформи в България. Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на з...

Свързани публикации

26.02.2017 г.
9413

Георги Изворски: Истинската прошка е когато простиш и когато забравиш (ВИДЕО)

Ако егото надхвърли 50% вече започва да работи абсолютно против самия негов собственик и то много, защото тогава не му дава възможност. От това се пораждат проблемите – от егото или от страха от промяна.
09.01.2017 г.
33957

12 молитви за изцеляване и прощаване на взаимоотношения

Махатма Ганди казва: „Никой не е в състояние да ме нарани без моето позволение“, но често във взаимоотношенията си, особено с близките до нас хора, се нараняваме осъзнато или не, страдаме, тежи ни и ни е трудно да намерим правилният път към възстановяване на хармонията във връзките си. В книгата си „Мигновено изцеление“, Сюзън Шумски, доктор по теология, предлага 243 мощни молитви и целебни утвърждения за всеки ден. Представяме ви 12 молитви за изцеляване и прощаване на взаимоотношения, с които може да преобразите връзките си със семейството, приятелите и колегите.
02.02.2017 г.
3514

Как да приложим техника за благодарност и справяне с емоционални натрупвания?

Представете си човека, на когото благодарите и му се поклонете. Може да му се поклоните, когато сте насаме със себе си, не е задължително да ходите при него. Това много помага на прошката и завършването на отношенията.
20.12.2016 г.
16005

Елеазар Хараш: Христос е тук. Действа и работи! (ВИДЕО)

Съвременното християнство не е християнство, празниците не са празници. Не само Коледа и Великден, въобще празниците са между трагедия и комедия. При истинското древно християнство празнуваш Бог в себе си, а сегашната Коледа е голяма трагедия защото е изгубено чистото сърце, което означава, че без чисто сърце теб те няма, тогава кой ще празнува?...
10.01.2017 г.
8742

Елеазар Хараш: Паметта за всичко се намира в централна духовна монада (ВИДЕО)

Мислиш, че си щастлив, не се поддаваш, не се развиваш, то е голямо сънуване….! Докато нещастието може да ти бръкне и да си кажеш: „абе аз по какъв път вървя, дай да тръгна...“ и ако трябва да избираме... те сами хората няма да изберат нещастието, но то ще им се изпрати, щото те вървят неспасяемо.
20.02.2017 г.
8666

Елеазар Хараш: Тайната на живота е да създадеш Дао в себе си (ВИДЕО + ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Мъдрецът е строг, но е сърдечен. Който практикува Дао, единствената практика в света, защото всичко друго е някакви умствени игри, практикува безкрая, практикува безупречността, а догоните го наричат древният мироглед. Практикуваш истиността и тогава всички други практики са на място, дали ще ги практикуваш или не, те са второстепенни, щом практикуваш това. Лао Дзъ казва, че практикуваш ли Дао, Бог, Истината, ти разбираш и знаеш, че всички други практики са излишни, защото това е върховната практика, ти си в системата на Дао
Коментари: 1
  • Ваня Стоянова
    26.02.2017 г., 23:11 ч.
    2     2

    Браво. Светли и разумни слова.

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12