ЕкзоМарс измина 500 млн. километра с БГ техника по пътя към Марс

17.06.2016 г.
1223
Добавена от: Портал12
Руската космическа агенция (Роскосмос) и Европейската космическа агенция (ЕКА), обявиха, че летателният апарат ЕксоМарс вече е изминал над 500 милиона километра по пътя си към Марс.

Преди няколко дни е тествана коуникационната връзка със Земята и е изпратена първа експериментална снимка от камерите на борда на космическия кораб.

Очаква се ЕкзоМарс да достигне орбитата на Червената планета през Октомври, когато се очакват много снимки с висока разделителна способност. Руско-европейската мисия "ЕксзоМарс-2016" стартира от космодрума Байконур с помощта на ракетата-носител "Протон-М" на 14 март. В състава на мисията влизат апарата Trace Gas Orbiter /TGO/ и демонстрационният спускаем модул "Скиапарели".

На ЕкзоМАрс има монтиран български прибор за измерване на глакатическите космични лъчи, който изпрати през Април първите данни от космическия апарат. Уредът е дело на учени на БАН. Средната измерена доза от галактическите космически лъчи е 15 µGy/h, средният поток частици е 2,9 cm2/s. Руският научен комплекс "ФРЕНД" и българският прибор се очертава да работят по време на целия път към Марс. Данните, които нашият инструмент ще предаде за космическата радиация на път към Марс и в орбита около Марс ще имат изключително важно значение за планирането на по-нататъшни пилотируеми експедиции към планетата.
Свързани публикации

05.05.2016 г.
2898

Защо са ни новини, че на Марс има вода, след като цялата Вселена кипи от разум, но това се прикрива?!

Принизяването на научното говорене до темите за химическия състав на близките небесни тела, изглежда иска да подтисне вътрешните усещания на земляните за богатството на Вселената
25.05.2016 г.
4029

Учени хвърлят светлина върху тъмната материя на човешкия геном, която наподобява Космоса

От 3 милиарда букви в човешкия геном, само два процента формират т.нар. протеиново кодиране. Според новите научни данни некодиращите РНК имат важна роля в генното регулиране.
08.06.2016 г.
1087

НАСА показа снимка на замръзнали дюни на Марс

Снимката показва края на зимата в южното полукълбо на Марс, а тези дюни се получават при достатъчно слънчева светлина, за да започне размразяване на сезонното им покритие с въглероден диоксид. 
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12