Екоселище Радост събира хора, които искат да живеят в свят без насилие

02.02.2016 г.
69917
Добавена от: Портал12
37 коментара
„След 13 години в корпоративния бизнес това лято напуснах работа и реших да следвам пътя на сърцето си. Това и правя, и се чувствам изключително щастлив. Призовавам хората да не се страхуват. Дошло е времето да сътворим новата Земя“. Това заяви за Портал 12 Никола Куташки, един от представителите на Екоселище Радост.

Екоселището се намира в село Горско Косово, в непосредствена близост до язовир „Александър Стамболийски“. Мястото е кътче, запазило великолепието на дивата природа. Никола Куташки ни разказа за живота сред природата и за ценностите на хора, които искат да живеят извън системата. А както знаем, днешната система е враждебна и потискаща, тя не дава възможност на хората в големите градове да развият талантите си и ги превръща в консуматори.

Екоселище Радост съществува от шест години. Това е проект, който цели хората, които, така да се каже, са се нарадвали на удоволствията на големия град, да живеят в общност близо до природата“, сподели Куташки. Освен че хората от общността си отглеждат сами храната, която консумират и се борят за 100-процентова хранителна независимост, там те провеждат духовни беседи и практики. Тази общност не е религиозна, защото ценностите, които изповядват, са чисто човешки. Основатели на общността са Жанет Орфану и Христо Райков. Преди шест години те закупуват в село Горско Косово шест къщи, от които четири са реновирани и в момента там живеят 13 души постоянно. Предстои българско семейство, което в момента живее в САЩ, да си дойде в България и да се засели в екоселището, каза още Никола Куташки.

Идеята ни е да живеем извън системата. Целта ни е свързана с проект, който ние наричаме „Нова земя“. Този проект е нещо като паралелна действителност - хора, които искат да си помагат взаимно и да живеят в света, в който искат да живеят. А този свят е без насилие, посочи той. Тези 13 души си имат своите принципи и държат новодошлите или туристите, които ги посещават, да уважават тези принципи. Там не се консумира месо, алкохол и цигари. 
Екоселището разполага с 30 декара земя, която се обработва. Общността има намерение да се развива и разширява, затова всеки, който иска да се присъедини, е добре дошъл. В края на март общността планува да проведе Среща на живите места. Там очакват всички, които живеят или искат да живеят алтернативно извън системата, да ги посетят и споделят идеите си. Сред другите инициативи на общността е да се създаде и училище. Предстои също да се направят парници и глинени къщи.

Предишната Среща на живите места се проведе на 9 октомври миналата година. Тя се състоя съвместно със Сдружение „Бъдеще сега“ от село Гудевица. „Мечтата ни е да създадем мрежа, чрез която да започнем взаимопомощ и обмяна на стоки и услуги, за да може да се избегне системата и парите“, каза Никола Куташки. Миналата година той и Жанет Орфану са пътували из цяла Европа, за да се свържат и с други екоселища, и да почерпят опит. Тази пролет се очаква в общността да пристигнат доброволци от други страни, за да им помогнат в развиването на техните идеи. Екоселище Радост вече е член на Европейската мрежа на екоселищата. 
Според Никола Куташки все повече хора се обръщат към идеята за селото, за здравословната и чиста храна, за живот без стрес, без тичане и бързане, живот, свързан с ритъма на природата. 
Свързани публикации

27.01.2016 г.
26176

20-годишният Веселин Славков за лудостта, щастието и свободата да се върнеш на село с кауза

Историята за 20-годишният Веско е толкова искрена и човешка и ни показва, че осъзнаването за завръщането към природата, към селото, към простия начин на живот се случва и е реалност.
22.01.2016 г.
15991

Училище сред природата работи успешно в родопското село Гудевица

Много родители и учители осъзнават вече, че остарелите методи на преподаване не са ефективни, не ангажират децата, не ги грабват. Децата имат нужда от нов подход, споделя Теодор Василев - един от създателите на Училище сред природата в родопското село Гудевица
15.12.2015 г.
7297

Водещ холистичен лекар разкри тайните за здраве и красота в център Мандала

Според холистичния лекар не всеки човек може да стане вегетарианец или веган. Тя се възхищава на хората, които имат духовни търсения и не ядат месо, за да не навредят на животните, но не смята за правилно да се спре месото само защото сме решили, че е вредно
12.12.2015 г.
3019

Сдружение „Див Рошков“ търси връзката на децата с природата

Целта ни е да запалим децата да прекарват повече време сред природата, да я наблюдават, да я разбират, да пипат повече жив материал, да проследят един жизнен цикъл и изобщо ботаниката в една нова светлина, споделя Магдалина Чавдарова.
29.01.2016 г.
4238

Любовта към Природата прави детето по-умно, по-изобретателно и по-малко разсеяно

Децата, които редовно излизат сред природата, са по-устойчиви на високо стресови ситуации. Възстановителните и здравословни ползи от природата се появяват дори само при съзерцание. В изследване се посочва, че при наличието на зелени площи пред прозореца на детската стая могат да бъдат намалени симптомите на Синдром на дефицит на вниманието
Коментари: 37
 • Живко
  13.01.2017 г., 11:30 ч.
  1     0

  Във всяко новина има публикувана, дата , каке възможно да има такив заблудени, които не виждат от кога е статията

 • Зарин
  09.01.2017 г., 10:52 ч.
  0     0

  Нямаше да е лошо да напишите датата на публикуване на статията. От 1985 ли е от 2016 ли ?!

 • бай Иван
  23.12.2016 г., 02:21 ч.
  2     0

  Добрите хора трябва да се отделят от злите "ще се отделят овците от козите". Дошло е време добрите хора да се кооперират и обединят, за да са сила автономна, самодостатъчна. Да кооперират имуществото, идеите, възможностите, но не в еднообразие, а в красиво многообразие, за да помогнат на всеки да реализира добрите си въжделения.  

  Един от най-тъжните уроци на историята е следният: ако сме били заблуждавани достатъчно дълго, сме склонни да отхвърляме всяко доказателство за измама. Вече не се интересуваме от намирането на истината. Просто е твърде болезнено да признаем, дори и пред себе си, че сме били хванати в капан.

 • Стойчев
  07.07.2016 г., 04:27 ч.
  5     1

  Доста пъти съм бил там, много готино нестандартно местенце....природата е прекрасна...никакви сектантски елементи няма...плащащ по 10 лева на вечер и хората ти готвят..верно малко е дразнещо една цигара да не може да запалиш, но пък на 50 метра има кръчма, където хората може да ядеш месо и да пиеш алкохол ако толкоз много искаш..готино местенце за няколко дена релакс...и изобщо не виждам как нечий деца са застрашени...  

 • да бе
  06.07.2016 г., 07:54 ч.
  8     8

  Който иска да избяга от стреса може да се премести да живее на село, да си отглежда част от храната и да си живее спокойно, както му харесва. Няма нужда да се набива в разни маниашки секти и да им следва откачените правила, това не е никаква свобода. Не знам тази общност как се финансира и какви духовни извращения правят, но доста намирисва.

 • аз
  05.07.2016 г., 11:57 ч.
  7     7

  "там те провеждат духовни беседи и практики. Тази общност не е религиозна" - 100 процентова секта тип Ошо. Като тръгнете с гердани с образа на гуруто и започнете да правите се.с пак заради него дано се сетите че има нещо нередно

 • съобщение до АЗ
  03.05.2016 г., 14:02 ч.
  13     3

  До АЗ - Точно поради този голям АЗ идват проблемите на хората. И къде за Бога видя, че някой ще ти закача децата! Ех децата милите... Децата ако имаха избор само..., ако вместо да ги пращат да пиянстват студентски живот и да гонят болни родителски амбиции и да остават посредствени, на посредствена работа, която мразят, с посредствен живот, който тайничко вътре в себе си искат да променят... щяха да изберат точно нещо подобно - общение с природата, развитие на дарбите им - дали някой ще стане майстор шивач, или майстор дърводелец, вълшебна певица, искусен земеделец и прочие... и всеки помага и работи рама до рамо с другия и за другия. Като изобщо не те интересуват тия защо въобще пишеш и четеш и какво правиш в такъв сайт? Чети си жълтата преса и кой кой убил и кой кой заклал и кой бил спечелил щастие от лотарийни билетчета! Успех ти желая да прогледнеш някой ден или в другия живот поне!

 • АЗ
  22.03.2016 г., 07:23 ч.
  10     13

  Живка, пийте си редовно хапчетата мир вам!!съгласна съм със Сърджан и SUSIE..Ето един хубав въпрос как и откъде пък имат средства да пътуват и строят, така че да осъществят МЕЧТАТА си?!!това е поредното сектантско сборище финансирано отвисоко разбира се, където всеки емоционално нестабилен, нежелаещ да се съобразява с обществото и нормите му човек, може да намери убежище.Да работи без пари за една купа храна, да плете чорапи, да ненавижда обществото, защото не е успял да се реализира и да намери мястото си в него, и не на последно място отново да се съобразява с правила,обаче техните.Не всичко, което лети се яде хора, не предполагах, че има толкова промити мозъци в България. За Никола Куташки ще кажа, че е един социопат, който вече не знае къде да вербува хора за каузата на Бялото Братство и почна при най-малките.Стойте си в селището, изобщо не ни дреме за Вас,но не закачайте децата ни, че лошо.

 • теменужк
  10.02.2016 г., 21:19 ч.
  2     0

  Хатесва ми.:

 • Д Делийски
  08.02.2016 г., 19:16 ч.
  8     0

  Бих го направил, но ми е минало времето. Градът е сбирщина от хиляди мързеливи селяни, казваха зевзеците. Всичко може при това изобилие от стоки и техника да си създадеш автономна система за живот сред природата, без да си изолиран от света т.е. не става въпрос за първобитен живот. Някои родители за да спасят децата си от наркотици и лошо влияние на средата се изолират дори в града, като ги учат в къщи.  

  Да, това не са религиозни секти, а нормални малки общества.

 • Станчо
  06.02.2016 г., 10:27 ч.
  9     0

  Браво на хората. То откъсване от днешният "модерен" свят не може да има, но човек може да ОГРАНИЧИ в голяма степен контактите си с него - като например само да ходи на работа в града. Всеки може да се изнесе в някоя вила или къща в покрайнините на града за си живее там и да си отглежда каквото може сам. Естествено каквото не може - ще ходи до цивилизацията.

 • Магда до SUSIE
  05.02.2016 г., 08:47 ч.
  17     3

  Много ви моля да не изопачавате нещата и да четете не отгоре отгоре.Тези хора не карат никой на сила да ходи при тях и да живее с тях. Те не харесват системата в която живеем и мисля, че ще се съгласите, че повечето от нас също не я харесват, освен една определена вихрушка. За разлика от останалите, които мрънкат, намират си краткосрочни утехи и заблуди и продължават обаче да са в системата, тези хора са решили да излязат от нея и не насилват никой да прави същото. Не са се капсуловали, но имат правила, ако някой реши да заживее с тях и това си е много в реда на нещата. Като не ви харесва, не отивате, много е просто. Колко от вас обаче, решиха да разчупят рамките в които живеят и да направят нещо, освен да четат и пишат?! Хората уточняват и с право, че това не е кампус за временно забавление, за да няма после, ама защо не казахте. Време е хората да разберат, че щастието не минава през стомаха, през изкуствено създадените им забавления, които имат за цел да потребяват, а минава през работа в синхрон с природата, любов и даване на другите и духовни практики според типа човек.

 • SUSIE
  05.02.2016 г., 00:51 ч.
  15     11

  Като е толкова хубаво защо не оставят хората да се хранят както искат и да живеат в къща която ти си построят и както те искат. И там ти слагат норми на учения. Това не е живота за който Христос умря. Винаги има навсякъде нещо като диктатори и да ти кажат че ще живееш както те ти кажат. О милост! Не залитайте...а мислете. Хората така пак са огричени алтернативно в Системата, и ще им строят "кирпичени къщи."  

  Силата на всеки един се корени в умението да бъде себе си,  

  устоявайки го с любов и силна вяра.  

  Не позволявайте на другите да ви казват кой сте,  

  какво можете и какви са вашите желания.  

 • Ангелина Златева
  04.02.2016 г., 12:14 ч.
  6     0

  Имало значи и друг живот Гледам, заформила се е някакъв вид дискусия в коментарите. Четете, мислете колкото можете отвъд собствените си рамки и предубеждения, обогатявайте се. Другото е суета - освободете се

 • Мариана
  04.02.2016 г., 01:31 ч.
  6     0

  Живка, не радикализирай убежденията си. Всеки има право да избере собствения си път към щастието, което той самия смята за ултимно. Живей живота си така, че да не накърняваш други (било то хора или животни и с дълбоко уважение към Майката Земя) , а дали ще свършиш деня си с чаша вино в ръка, това едва ли би наранило някого

 • Лелка
  03.02.2016 г., 22:51 ч.
  1     0

   

 • Imani
  03.02.2016 г., 22:43 ч.
  4     1

  Хранителна независимост с30 дка земя!?Много трудно.Ще гладуват.

 • Сърджан
  03.02.2016 г., 22:42 ч.
  15     3

  Щом живеят извън системата, тогава как са обиколили Европа да почерпят опит от други такива...с кола, самолет, магаре...?!

 • Жулиен Георгиев
  03.02.2016 г., 21:47 ч.
  3     4

  Че по времето на такива екоселища - през първобитния строй е имало най-много насилие .

 • Sofia Bogdanova
  03.02.2016 г., 21:37 ч.
  1     0

  Страхотно място, препоръчвам го!!!

 • svetla
  03.02.2016 г., 20:15 ч.
  9     3

  ...ima neshto komersialno tam....ne mi haresa....

 • Слава
  03.02.2016 г., 19:37 ч.
  19     1

  Магданоз, мисля че в разсъжденията си отидохте твърде далеч и накриво от смисъла на статията и делото на хората от описаното място... Тези хора не създават нова система, на която да подчинят света и не критикуват никого. Те просто са работили за свободата да направят едно място, на което те самите, заедно с други хора, да се чувстват свободни да живеят както им се иска.  

  Няма как да отречете, че България и светът са пълни с места, в които се пуши, пие, яде месо и тези места са в изобилие. Нали не бихте критикували хората, които не желаят да посещават такива места и предпочитат други...?  

   

  Статията не натрапва нищо на никого, тя просто информира и аз благодаря, че ми разшири кръгозора!

 • Магданоз и копър
  03.02.2016 г., 17:12 ч.
  21     3

  Съгласна съм със Зорница - къде е свободата, ако трябва да следваме правилата на една друга "система". Ако се стремим да създадем свободен и щастлив свят, не можем да твърдим, че едно вярване е по-добро от друго. Ако всеки си гледа работата, и спре да критикува другите (че пушат или ядат месо, или пък че четат Оруел) бихме били в друго състояние.  

   

  Въпреки това, тези хора имат кураж да станат от дивана, да изключат глупавите новини, и да създадът много по-пълноцелен живот за себе си и за децата си. Браво!  

  Ако разрешат отглеждането на пилешко и свинско - там съм!И малко тютюн и вино, моля. Все пак българи сме!  

 • Саша
  03.02.2016 г., 16:28 ч.
  9     2

  Какво точно значи " извън системата " ?  

  Да живееш сред природата ,без насилие и суета ,да произвеждаш част от храната си сам , да не ти промиват мозъка чрез медии ,без алкохол и цигари ...всичко това е чудесно и с радост бих живяла така ,но не мисля ,че е наистина възможно да се живее извън системата ,ако не си отшелник с препаска ,живееш в пещера .

 • Витка Божкова
  03.02.2016 г., 12:57 ч.
  1     0

  Кога и къде ще бъде срещата в края на февруари?  

 • До аз
  03.02.2016 г., 12:15 ч.
  2     0

  Аз мисля, че тези хора не са променили само мястото, но и начина на живот

 • аз
  03.02.2016 г., 10:52 ч.
  18     1

  Този начин на живот,пак си е от матрицата,но на друго място в нея!Не толкова натоварващо и стресиращо!  

  Излизането от матрицата не е свързано с физическа промяна на мястото на живот!

 • Мимка
  03.02.2016 г., 09:46 ч.
  6     3

  Това е единствения път по който може да се промени/победи системата на диктат по целия свят!

 • Елена
  03.02.2016 г., 08:02 ч.
  13     2

  Тези хора дават чудесен пример за избор, направен след преоценка на ценностите! Вярвам, че това е равилният път и все повече хора ще променят съзнанието си. Процесът едва ли ще е бърз, но времето вече е другоо..всички като госпожата с цигарата и месото...вече остават във време, където Природата постепенно ще се изчисти от тях, било то с нови болести или ускорено състаряване и умиран...това е закон природен: Който не се развива и не преминава на следващо ниво, ще бъде пометен (възможно и психически)

 • алдим
  03.02.2016 г., 01:15 ч.
  22     1

  Най-добре е всеки да живее в хармония със себе си. Щом на хората им харесва и не пречат на никого, няма проблеми. Подобни изолирани от света комуни, отшелнически и монашески общности са съществували винаги и в този смисъл няма нищо шокиращо. Разбира се, те никога не са придобивали масовост и няма да я имат и в бъдеще. В живота има много пътища. Това е просто един от тях - нито най-добрият, нито най-лошият.

 • Мария до Зорница
  03.02.2016 г., 00:03 ч.
  7     3

  Зорница, съжалявам, но хората и мястото няма да загубят от твоето присъствие. Ти явно все още имаш други усещания и цели. Като си готова за нещо по-дълбоко се обърни към това място  

 • Зорница
  02.02.2016 г., 23:45 ч.
  12     11

  без месо алкохол и цигари не че ги консумирам в огромни количества, но токущо ме загубихте като......турист дори

 • Живко
  02.02.2016 г., 23:03 ч.
  14     0

  По принцип на всички ни харесва...гледаме, възхищаваме се, но на колко от нас им стиска? Представям си през колко трудности са минали за тази МЕЧТА

 • една селянка
  02.02.2016 г., 22:55 ч.
  16     0

  Човек е роден да бъде щастлив,не доволен

 • Зоя
  02.02.2016 г., 22:48 ч.
  11     0

  страхотна идея, от известно време обмислям подобна промяна е живота ми

 • Илиана
  02.02.2016 г., 22:10 ч.
  7     0

  Страхотна статия!!!

 • Живка
  02.02.2016 г., 21:20 ч.
  23     2

  Човекът се пробужда Скоро ние - заклеймените като сектанти и скучни хора, "лишени от удоволствията на живота", ще станем повече от онези с помрачени съзнания. Мека ли ви е възглавничката, спящи? Дебело ли ви е одеалцето? Колкото и да е дебело, вятърът на промяната ще духне нежно и под вашата завивка. Мир вам

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай