Търси

Двадесето юбилейно издание на Старопланински събор Балкан фолк 2016

Начало
12.05.2016 г. от: 14:00 ч.
Край
22.05.2016 г. от: 18:00 ч.
Организатор:Европейската асоциация на фолклорните фестивали - ЕАФФ
Двадесетото юбилейно издание на Старопланински събор “Балкан фолк”. През годините на сцените на Събора са участвали над 160 000 певци, музиканти и танцьори. Това са творците и пазителите на изконните ценности на народното творчество, духовната сила и мъдрост на нацията. Това са стълбовете, на които се крепи запазването на културното наследство, без което чувството за национална гордост би било изпразнено от съдържание.

Повече от 7000 участници на сцените на Старопланински събор “Балкан фолк 2016” ще покажат своята обич към фолклорното изкуство. Те са хората, които пазят ревностно зрънцето на българската душевност, която ще пусне дълбоки корени в душите на нашите деца. Участие в Събора са заявили над 400 колектива и индивидуални изпълнители от всички фолклорни жанрове и от всички етнографски области на България. Гости на Събора ще бъдат и групи от Иран, Русия, Грузия, Румъния, Черна гора, Непал, Гърция.

Едновременно с XX Старопланински събор “Балкан фолк” ще се проведе VII Български Национален шампионат по фолклор “Евро фолк”, Световна купа по фолклор, Международен панаир на занаятите и изкуствата и Кръгла маса на тема “Ролята на университетите в запазването на световното културно наследство”.

Старопланински събор “Балкан фолк” и Националният шампионат по фолклор “Евро фолк” са част от Музикални празници “Евро фолк”, организирани от Европейската асоциация на фолклорните фестивали - ЕАФФ. В Асоциацията членуват 270 фестивала, по-значимите от които са в градовете Лондон, Париж, Рим, Санкт Петербург, Барселона, Прага, Будапеща, Солун, Охрид и други. ЕАФФ работи в тясно сътрудничество с UNESCO, IOV-WORLD и CID-UNESCO в областта на запазването на световното културно наследство. Издигането на паметник на създателя и вдъхновителя на Старопланински събор “Балкан фолк” и Европейската асоциация на фолклорните фестивали - ЕАФФ Илиян Николов в родния му град е едно важно събитие. Присъствието при откриването на паметника на Генералния секретар на UNESCO - г-жа Ирина Бокова е показателен знак за важността и признателността към делото и подкрепа на идеите му. Издигането на паметника е в следствие на желанието на хиляди последователи и пазители на идеята за запазването на фолклорните традиции и се осъществява с безценната помощ на ВТУ “Св.Св. Кирил и Методий” и Европейската асоциация на фолклорните фестивали - ЕАФФ

Програма: http://eaff.eu/files/ProgramBF2016.pdf#page=1&zoom=auto,-289,343

град Велико Търново, Летен театър
 

Спонсори на Портал 12