Дуоника и Чаткалина събуждат дух на сътрудничество (ИНТЕРВЮ + СНИМКИ)

02.08.2016 г.
1685
Добавена от: Портал12
3 коментара
Екип на Портал12 участва в демонстрация на една българска иновативна система от движения, наречена Дуоника. Тя си има система-другарче: Чаткалина - звукът на дланите. За да запознаем и вас с тези две изключително интересни и въздействащи практики, помолихме създателя им - Димитър Кръстев - да ни разкаже за тях. Той сам описва себе си като “заклет оптимист, търсач на истината, генератор на идеи, решавач на проблеми, рационализатор, убеден вегетарианец, есперантист,  практичен психолог, прагматичен философ”.

Г-н Кръстев е член на МЕНСА и автор на книгите: „Дуоника – печелившата стратема за живеене”, „Чаткалина – звукът на дланите”, „Режисьорът на човешката драма”, „Ти си любимо дете на Вселената”, „Ръководство за спокойствие и разбиране”, „Дзен или изкуството да се придвижваш с велосипед”, “Вяра, религия, Бог - неудобните въпроси”. Димитър Кръстев е създател на фондация “Дуоника Арт”, както и на Клуб за сътрудничество, който позволява да се създаде обширна мрежа от такива клубове не само из България, но и по света. Повече за Димитър Кръстев и дейностите на фондацията ще намерите в сайта: http://duonika.org/bg/ .


Дуоника | © Снимка: Портал12

Г-н Кръстев, разкажете ни какво представлява Дуоника и как влияе на човек?

Системата Дуоника се състои от две части. Едната е теоретична, в която описвам най-основните принципи за успешно живеене или повишаване качеството на живеене. Втората част е практична и се състои от упражнения с партньор. Основната теза в теорията е, че най-успешната нагласа, която може да има човек в един динамичен свят, е нагласата за сътрудничество.

Практиката започва със загрявка, след това има упражнения за основни физически качества и всичко това от начало до край се изпълнява с партньор в условията на и чрез сътрудничество. Моята идея е ясно да се покаже как сътрудничеството води до полезни за човека неща.

В Дуоника имаме 6 комплекса от упражнения. Два от тях са за начинаещи - единият е за игра в зала, с музика, на постелка, а вторият е само в изправено положение, който може да се играе и на открито. Третият комплекс е за напреднали с малко по-сложни балансни техники. Четвъртият е за родител и дете - упражненията са съобразени с разликата в ръст и тегло. Петият комплекс е за влюбени или съпрузи, шестият - за напреднали.

Установихме, че при хора, които се занимават с Дуоника, след това развитието на тази двойка или група може да е в посока акро-йога, контактна импровизация, тантра… Т.е. тази система е едно чудесно предмостие към други полезни, интересни и забавни практики.


Дуоника | © Снимка: Портал12

Как стигнахте до идеята за Чаткалина?

Идеите от Дуоника еволюираха в Чаткалина. При Дуоника изискването е да бъдат двама души, при Чаткалина може да участват повече от двама, може да се прави ансамбъл - става забавно и интересно. Тя е малко по-висш пилотаж, тъй като тук използваме траектории и движения от бойните изкуства, но пак се запазва идеята за сътрудничеството между партньорите. Тук сме съставили вече над 100 модула - това са движения, в които са съчетани 5-6 позиции и се получава нещо като безконечен винт.

Когато двамата партньори започнат да си срещат дланите в пространството, се правят по определен начин движения, които завършват с началното и така продължават, докато те решат. Това помага позициите да се усъвършенстват в движение. При Чаткалина има и творчество, ритъм, красиви фигури, и двамата партньори, когато им кажа какви са основните принципи, могат сами да си сътворят движения.

Как можем да се научим да практикуваме тези две системи?

Мога за 10 часа да обуча хора, които да станат инструктори и да водят групи по Дуоника, а за около 20 часа мога да обуча инструктори по Чаткалина. За да стане човек инструктор, не е задължително да се е занимавал редовно с други практики или спорт.

Някои срещат затруднения в координацията на движенията, тъй като са загубили координация между лява и дясна ръка - подобряването й обаче води до подобряване връзката между двете полукълба на мозъка. Един ден ще се докаже, че това подобрява и пластичността на мисловните процеси, създава нови невронни вериги, което може да повдигне интелигентността на човека.
Теорията е описана в книгите “Дуоника” и “Чаткалина - звукът на дланите”. Има видео уроци в два диска - единият е “Дуоника”, заедно с електронен вариант на книгата и 54 видео уроци за начинаещи в зала. Вторият диск е “Чаткалина” с кратък текст и 20 видео-уроци с 20-те основни модули.

Дуоника | © Снимка: Портал12

Съвременният човек има ли нужда от подобни системи и защо?

Не само, че има нужда, ами малко вече сме закъснели. Съвременният човек има нужда от тези две системи специално заради отчуждението, което се получава поради техническия прогрес и разни други облекчавания на живота. Човекът сякаш се отдалечава от естественото човешко общуване. Виждаме как по тази причина много хора си нямат приятелче, нямат си любим човек в живота. Това доста ги затруднява, в един момент те дори не могат да общуват нормално.

Освен това, днес човек се обездвижва, а в тези две системи упражненията се правят по един много приятен начин, защото не е все едно дали днес ще си поставя за задача да направя 20 коремни преси и 20 лицеви опори - това е малко скучновато, особено когато съм сам. Когато си с още някой, стимулацията се засилва и партньорите се увличат един друг в изпълнение на упражненията - става като един танц помежду им.

До какво ни водят Дуоника и Чаткалина?

Дуоника и Чаткалина аз ги наричам “ритуали за събуждане духа на сътрудничество”. Първо - те изграждат основни физически качества. Освен това, хората, поставени в тази ситуация, те преживяват що е то сътрудничеството. Човек като го преживее, вече в главата му се оформя алтернатива и той вижда, че може не само да се конкурира, но може и да си сътрудничи, с всички полезни и приятни последствия от това. Тогава изборът му се увеличава.

Вижте още снимки в галерия!
Коментари: 3
 • Анна Поляна
  01.09.2016 г., 09:41 ч.
  2     0

  Бях на тази демонстрация и мога да кажа, че останах с много приятни впечатления! Дуоника раздвижва тялото и натоварва мускулите по един много естествен и приятен начин, като същевременно разтоварва напрежението и сковаността.

 • матилда
  31.08.2016 г., 21:09 ч.
  3     0

  а чаткалина с музика е направо велик купон! все едно танцуваш,ни и правиш част от музиката същевременно,с чаткането на дланите

 • Лефтер Спиров
  05.08.2016 г., 10:09 ч.
  8     0

  Изключително интересни системи, вижда се как са създадени с мисъл за добруването на хората. Да разчупим ледовете, хора

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай