Търси

Дни на предците Плиска 2016 - фестивал на средновековния бит и култура

Начало
03.06.2016 г. от: 11:00 ч.
Край
05.06.2016 г. от: 12:00 ч.
Организатор:Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол
От 3 до 5 юни 2016 година ще се проведе петото юбилейно издание на „Дни на предците Плиска 2016”, събор - фестивал на средновековния бит и култура. Събитието се провежда и организира от „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол” град Варна, Регионален исторически музей Шумен, Националния историко – археологически резерват „Плиска”, Община Каспичан, обществени неправителствени организации, под патронажа на вицепрезидента на Република България.

Събитието включва изяви на клубове за исторически възстановки, конни клубове, реконструктори, археолози, изпълнители на автентичен и старовремски фолклор, майстори на старинни занаяти, от страната и чужбина, с цел всички те да покажат бита и традициите на старите българи и сродни нам култури от ранното и късно средновековие. Акценти на събитието са воински умения и бойни практики от средновековието, възпроизведени от гърба на коня и в пеши битки, конна езда и използването й при пресъздаването на различни исторически периоди, както и използването на конете в днешни дни - традициите, останали живи в спорта и пресъздадени от наследниците на нашите предци. 

За провеждане на събитието е отреден терен в НИАР „Плиска” до източната порта на стария град.

Програма:
- 3 юни 2016 г. от 11.00 до 17.00 часа - вход за публиката и разглеждане на лагерите, представящи различни периоди от средновековния живот на нашите предци, занимания на участниците с публиката, свободни тренировки и демонстрации;
- 4 юни 2016 г. - ДЕН ЗА ДЕМОНСТРАЦИИ:
- от 9.00 часа вход за публиката и разглеждане лагерите на участниците;
- от 11.00 часа - Официално откриване и представяне на участниците;
- до 17.00 часа – Демонстрации – конни демонстрации, бойни демонстрации, стрелба с лък, средновековни занаяти, бит и култура, средновековна храна и напитки.
- 5 юни 2016 г. от 9.00 до 12.00 часа - вход за публиката и разглеждане на лагерите, след 12.00 часа събиране на лагерите и отпътуване на участниците.

Приложение: Заявление /поканените участници не попълвата заявление/ http://dox.bg/files/dw?a=37de098ba6

http://www.avitohol.org/Дни-на-предците-Плиска-2016

Национален историко-археологически резерват „Плиска“
 

Спонсори на Портал 12