Търси

Дни на планинарското кино

Начало
25.04.2016 г. от: 15:30 ч.
Край
27.04.2016 г. от: 21:30 ч.
Организатор:Туристическо Дружество Сърнена гора
Имейл:lib@libsz.org
Дни на планинарското кино Стара Загора 2016

Програма:

25 април 2016 г. (понеделник)


17:30-18:50 – „Юрек” (Полша, 2014, Павел Височански, 80`)
На 24 октомври 1989 г., по време на експедиция на Лхотце, загива Йежи Кукучка. За първи път заминава за Хималаите с достатъчно пари и екипировка, със заслужено придобита слава. Документалният филм на Павел Височански обаче не се фокусира върху загадката на неговата смърт. Показва човека, който се катери нагоре – не само в буквалния, но и в преносния, метафоричния, символния смисъл. От ваксаджия до милионер, от социалистически работник до звезда на световните медии, от човек, който се катери без пари и инвентар, до пълноправен конкурент на Райнхолд Меснер в битката за първото изкачване на всичките 14 главни осемхилядника в Хималаите и Каракорум. Разговори с членовете на семейството му, с приятели, архивни записи, снимки, кадри, фрагменти от телевизионни програми и интервюта изграждат портрета не само на Кукучка, но на цялата общност на полските хималаисти през 80-те години на ХХ век. Това е и портрет на времето, в което живеят – тежко и интересно едновременно. Когато идеализмът има много по-голяма стойност от славата. 
- Награда за филм за планинарски спортове, приключения и изследвания от Банскофилмфест‘ 2015,
- Голямата награда, Grand Prix, от 18-тия Международен фестивал на планинарския филм във Ванкувър (Канада), 2015 г., 
- Специална награда от кинофестивала „Hory a Mesto” в Братислава (Словакия), 2015 г., 
- Голямата награда, Grand Prix, от международния фестивал „Срещи с планинарския филм” в Закопане (Полша), септември, 2015 г.

18:50-18:58 – „Ски плюс балон с горещ въздух” (Австрия, 2015, Йоханес Айцетмюлер, 8’)
„Балуун скиинг” е нещо ново, което хрумва на тиролска група около екстремния катерач Щефан Кек. Фрийрайдърите Щефан Агер и Андреас Гумпенбергер и приятелите им се издигат до някой връх с балон с горещ въздух и така осъществяват дълго лелеяната си мечта – колкото се може по-бързо и по-екологично да се наслаждават на девствения, дълбок сняг. Но това начинание крие много предизвикателства и неизвестности... Филмът е специално монтиран за кинофестивала в Санкт Антон (Австрия) като откъс от „Домашен сняг”, който след тригодишен производствен период излиза на екран през 2016 година.

18:58-19:50 – „Онекотан – изгубеният остров” (Австрия, 2015, Симон Тус, 52’)
Уникалният и спиращ дъха Онекотан е един от огнения кръг на вулканичните Курилски острови. Това необитаемо парче суша се намира между Камчатка и Хокайдо, в едно от най-бурните и най-студените морета в света. А в същото време е едно от най-красивите места на Земята – с идеално кръгло вулканично езеро, в средата на което се намира вулкан. Остров в острова! През 2015 г. Матиас Хаунхолдер, Матиас Майр и Фил Майер решиха да посетят това очарователно място, за да карат ски. И така изживяха едно от най-големите приключения в живота си. 
- Официалната премиера на филма бе на 14 октомври 2015 г. в „Овалното кино” на Европарка в Залцбург.
- Международната премиера на филма е на Банскофилмфест‘ 2015.

19:50-20:05 – почивка 

20:05-20:11 – „Едно, седем, осем” (Швеция, 2015, Грег Хакет, 6’)
Хенрик Вестлинг се надява да постигне баланс в живота си чрез откриване на магазин за екипировка за спортове и активности на открито в родния си град Йостерсунд (Швеция). Когато напрежението от работата в магазина започва да се отразява зле на здравето му, той решава, че трябва да преразгледа мястото на планините в живота си и че не трябва да гледа на тях само през призмата на бизнеса. Така се ражда идеята му да стане първият човек, който изкачва всичките 178 върха в района Йемтланд и се спуска със ски от тях. Оказва се, че не е необходимо да се посещават далечни и екзотични места за промяна в живота, а е достачно да бъдат направени няколко крачки встрани от дома. Така Хенрик Вестлинг записва името си в историята на ски-алпинизма в планините на Централна Швеция, както и в някои райони близо до границата с Норвегия. 

20:11-20:30 – “Metanoia” и Джеф Лоу” (САЩ, 2014, Джим Ейкмън, 79`)
От върховете на света до ръба на живота – филмов разказ за легендарния алпинист, който започва с визионерските му изкачвания и стига до опустошителната болест... Джеф Лоу изкатерва новия, невероятен и невъобразим маршрут “Metanoia” по северната стена на Айгер соло и през зимата. “Metanoia” променя живота му и го подготвя за нови изпитания. Включително и за най-голямото – болестта. Но той отхвърля страха, избирайки любовта, и приема новата действителност. А несломимият му дух и чувството за хумор му позволяват да се справя с трудностите, докато бавно губи физическите си сили и трябва да се противпоставя на собствената си тленност. Текста във филма чете Джон Кракауър. 
- Награда за цялостна реализация в екстремни условия от Банскофилмфест‘ 2015, 
- Най-добър филм за алпинизъм на Международния фестивал на планинарския филм в Кендъл (Великобритания), 2014 г., 
- Голямата награда от Международния фестивал на планинарския филм в Домжалье (Словения), 2014 г., 
- Наградата на журито от Международния филмов фестивал във Ванкувър, 2014 г.

26 април 2016 г. (вторник)

17:30-17:55 – „За няколко мига” (Франция, 2013, Бертран Дьолапиер, 26’)
„Елате с нас, за да откриете един друг алпинизъм – катерене + B. A. S. E.- скокове. Нашето „игрище” са Френските Алпи. Целта ни е да летим с костюмите-крило колкото се може по-бързо и най-дълго. През всички сезони. Ще отидем в долината на Арв, ще изкачим Гран Капюсен, северната стена на Олан, Тет дьо Грамюса, Кроа де Тет и много други върхове” – канят героите и авторите на този филм.

17:55-18:00 – „Очарованието на виа фератите” (Чехия, 2013, Иво Кошик, 5’)
“Няма страшно... Ще дойде време, когато всичките „шестици” или каквито да са други турове ще ви омръзнат. А и остарявате много по-бързо, отколкото би ви се искало. Тогава единствената логична крачка ще бъде да се насочите към виа фератите” – казва авторът на този филм.

18:00-18:46 – „С велосипед срещу изпитанията” (Испания, 2014, Пабло Мартин, 46’)
След забележителна кариера на екстремен колоездач испанецът Хуан Менендес Гранадос решава да се изправи пред предизвикателство, с каквото не се е справял никой преди него – да стигне до Южния полюс с велосипед, в режим на пълна автономност (без странична помощ, без предварително подготвени депа с храна, гориво, екипировка, без снабдяване от въздуха). След четиригодишна подготовка той тръгва на път, преодолява невероятни трудности и постига безпрецедентен успех. България бе една от първите страни, които посети след него – като официален гост на Банскофилмфест‘ 2014. 
- Наградата за най-добър приключенски филм от Международния фестивал на планинарския филм в Ушуая (Аржентина), 2014 г., 
- Специална награда от фестивала „FESCINAT” в Мадрид, 2014 г.

18:46-19:08 – „Крис Бонингтън – живот и изкачвания” (Италия, 2015, Виничио Стефанело, 22’)
Крис Бонингтън – един от най-големите алпинисти през втората половина на ХХ век, си спомня най-големите приключения през живота си, когато открива планините и прави изкачвания по цял свят. „Понякога имам усещането, че още съм там” – обяснява Бонингтън, спомняйки си мигове, които са оставили незаличими следи в съзнанието му. Това е отправната точка върху размишленията му за любовта към съпругата и децата му, за приятелството и приятелите (особено тези, които е загубил), за това какъв е бил като алпинист и като човек, каква е била цената на решението му да живее за алпинизма и чрез алпинизма, за невероятните преживявания и за търсенията, които не свършват никога. Както при всяка истинска страст.

19:08-20:00 – „Матерхорн, мечтата на жената-птица” (Швейцария, 2015, Риналдо Мараско, Жером Пиге, 52’) 
Този филм разказва за едно от най-големите постижения на Жералдин Фаснахт – два пъти официална гостенка на Банскофилмфест през 2013 и 2014 г. и много голяма приятелка на България. Става дума за B. A. S. E.-скока й и полета ѝ с костюм-крило от Матерхорн на 7 юни 2014 г. Те станаха възможни, благодарение на съчетанието между напредъка на технологиите и професионализма, сериозността и перфекционизма на Жералдин. Световната премиера на филма бе на 7 юли 2015 г. в Олимпийския музей в Лозана, а телевизионната – на 14 юли т. г. по най-големия швейцарски френскоезичен канал RTS (Radio Télévision Suisse). Но кадри от скока бяха показани за първи път на 29 ноември 2014 г. в Банско – като подарък от Жералдин за българската публика.

20:00-20:15 – Експедиция „Опашката на Дракона“, Григор Вътев. 
Представяне за катерачна експедиция „Опашката на Дракона“ и първото българско изкачване на връх „Серо Торе“ 3128м, в Патагония.

20:15-20:28 – „Последната граница” (Австрия, 2015, Флориан Алберт, 13’)
Фло Оурли и малък екип от сноубордисти се отправят към едно от най-дивите места на нашата планета. Островът в Северния Атлантик е като казан на капризна вещица, в който ”кипят” четирите елемента на величествената природа – земя, въздух, вода и огън. Там четиримата екстремалисти се спускат по няколко смайващи, спиращи дъха линии. Но най-ценно е затвърждаването на приятелствата – нещо, което може да се случи само в Исландия.

20:28-21:33 – „Нини” (Италия, 2014, Джиджи Джустиниани, 65’)
Габриеле Бокалате и Нини Пиетрасанта (1909-2000 г.) се срещат на Монблан през лятото на 1932 г. И се влюбват. През 1932-1936 г. се катерят в Алпите. След това се оженват. Заедно изкачват много от най-трудните маршрути в Алпите. Пишат дневници и правят снимки, които документират направеното. По онова време Нини е една от малкото алпинистки. Освен това винаги носи със себе си 16-милиметрова филмова камера. През 1937 г. се ражда синът им Лоренцо. На следващата Габриеле загива с Марио Пиолти на южната стена на Егюий дьо Триоле. Нини се отказва от екстремните изкачвания и се отдава на майчинството. През 2000 г., след нейната смърт, синът ѝ намира в един сандък заснети от майка му филмови ролки... 
- Гранд При от Банскофилмфест‘ 2015, 
- Гранд При „Златната тинтява” от Международния фестивал на планинарския филм в Тренто(Италия), 2015 г., 
- Голямата награда за най-добър италиански филм на Международния филмов фестивал в Имола (Италия), 2015 г.

27 април 2016 г. (сряда)

17:30-18:03 – „Звуците на парапланеризма” ( Франция, 2014, Шамс, 33‘)
Тео дьо Блик ни кани на уникален експеримент, наречен „Звуците на парапланеризма”. В хода му чуваме хармонията на природата с ритъма на мелодията, сътворена от младия пилот, докато изпълнява фигури от въздушната акробатика с параплан. 
- Наградата за най-добро озвучаване от международния фестивал на планинарския филм в Кендъл, 2014 г.

18:03-19:15 – „К-2 – да докоснеш небето” (Полша, 2015, Елиза Кубарска, 72’)
1986-та е записана в историята на световния алпинизъм като „черна година”. Тогава на К-2 загиват 13 от най-известните височинни алпинисти. Между тях са Тадеуш Пьотровски, Доброслава Мьодович-Волф и Джули Талис. Почти 30 години по-късно техните деца – Ханя Пьотровска, Лукаш Волф, Линдзи и Крис Талис тръгват към К-2, за да разберат с какво този връх така е примамвал родителите им. Защо са били готови да му посветят всичко. Това е едно от най-трудните пътешествия в живота им. Режисьорката на филма и инициаторка на експедицията – Елиза Кубарска, самата тя опитна алпинистка, си задава въпроса дали страстта, наречена алпинизъм, си струва толкова голям риск и може ли алпинистът да има деца... „Какво е алпинизмът – егоистично занимание за удовлетворяване на нашата суетност? А може би е нещо повече? На тези въпроси няма лесни отговори” – казва Кубарска. 
Филмът е копродукция на HBO и „Wajda Studio Film” (киностудията на носителя на „Оскар” Анджей Вайда). 
- Специално споменаване на Журито на Банскофилмфест‘ 2015, 
- Голямата награда от Международния фестивал на планинарския филм в Кендъл (Великобритания), 2015 г.,
- Първа награда в категорията „Планини и хора” от Международния фестивал на планинарския филм в Грац (Австрия), 2015 г., 
- Наградата за най-добър пълнометражен филм от Международния фестивал на планинарския филм в Банф (Канада), 2015 г.
- в официалната селекция на Международните филмови фестивали в Локарно (Швейцария) и Краков (Полша), 2015 г. 

19:15-20:05 – „Водни пътища. Патагония” (Испания, 2014, Микел Сарасола, 50’)
Една различна експедиция с каяци. Трима испанци – Микел Сарасола, Аитор Гойкоечеа и Хавиер Олано, предприемат 600-километрова обиколка на Патагонския леден щит, търсейки път по непознати реки, през трудни водопади и през най-големите езера на Патагония. При това – в режим на пълна автономност, носейки всичко необходимо със себе си. 
- Почетна грамота на журито от Международния фестивал на планинарския филм „Менди” в Билбао (Испания), 2014 г.

20:10-20:25 – почивка 

20:25-21:33 – „Том” (Испания, 2015, Анхел Естебан, Елена Гоатели, 68’) 
В края на 2014 и в началото на 2015 г. британският алпинист Том Балърд – официален гост на Банскофилмфест 2015, първи в света изкачи в един зимен сезон шестте най-големи северни стени в Алпите – на Айгер, Матерхорн, Гранд Жорас, Пти Дрю, Пиц Бадиле и Чима Гранде ди Лаваредо. Той е син на Алисън Харгрийвз, която пък е първият човек в историята на алпинизма, който през 1993 г. успява да се справи със същото предизвикателство в един (летен) сезон. Алисън е и първата британка, изкатерила северната стена на Айгер през 1988 г., във втория месец на своята бременност с Том. Днес Том живее с баща си в Доломитите и не спира да се катери.
- Специалната награда на Журито на Банскофилмфест‘ 2015,
- Наградата на Младежкото жури на Банскофилмфест‘ 2015. 

Организаторите си запазват правото за промени в обявената програма,
и очакват коректно поведение от зрителите по време на прожекциите.


Организатори:
Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм”
Туристическо дружество „Сърнена гора“, Стара Загора
Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Стара Загора
Община Стара Загора

град Стара Загора, булевард Руски 46, Регионална библиотека "Захарий Княжески"

 

Спонсори на Портал 12