Днес се навършват 120 години от рождението на Брат Михаил - Омраам (ВИДЕО)

31.01.2020 г.
5108
Добавена от: Борислав Борисов
Омраам Микаел Айванов (Михаил Иванов ), известен още като Брат Михаил, е продължител и главен разпространител в Западна Европа на  духовното учение на  Учителя Петър Дънов - Беинса Дуно. На днешния 31-и Януари се навършват 118 години от неговото рождение и явяване на Земята. Той е роден в село Сръбци, днешна Македония.

В продължение на близо половин век живее във Франция, изнася беседи и разпространява Учението на Всемирното Бяло Братство във Франция и по целия свят. В много страни има духовни центрове, създадени по образа на център „Бонфен“ във Франция, и последователите му са милиони. Книгите му се издават в милионни тиражи, преведени са на 37 езика и се разпространяват в над 40 страни по целия свят.

През 1937 г. Учителя Петър Дънов го изпраща във Франция, за да пренесе там факела на Новото учение. През януари 1938 г. Михаил Иванов изнася първата си публична беседа, посветена на Светлината и Извора като духовни същности.

През 1947 г. в предградието на Париж се отваря братски център, наречен Изгрев – както братския център край София, в който е живял и провеждал своята огромна духовна работа Учителя Петър Дънов.

През 1953 г. Михаил Иванов открива първия летен събор на Братството във Франция, който се състои в Бонфен – местност недалеч от град Фрежюс на Лазурния бряг.
През 1959 г., след като е работил повече от 20 години за делото, поверено му от Учителя Петър Дънов, той заминава за Индия. Там се среща с Махаватар Нимкароли Бабаджи, за когото Йогананда казва, че ролята му от дълги времена е да бъде водач на пророците и Учителите. В Индия приема името Омраам.

Михаил Иванов се завръща за кратко един-единствен път в България през 1981 г. Той идва в страната ни по покана на Комитета за култура, оглавяван от Людмила Живкова, за тържествата по случай 1300-годишнината на българската държава. Тук той е награден с орден Кирил и Методий и почетен медал по случай тази годишнина.

„Методите, които дава, отговарят все повече на промяната в мисленето на хората и на проблемите, пред които ежедневният живот ни изправя. Неговата постоянна грижа винаги беше, както той самият казва, да бъде полезен на своите съвременници, да им помогне да открият в самите себе си силите, които са вложени от Създателя, и да участва в установяването на дълбоки братски отношения между всички хора по Земята, на един златен век за човечеството.“ казва Георг Фойерщайн по повод активните дейности на Брат Михаил във Франция.
„И когато ние говорим за Великото Всемирно Братство, подразбираме онази йерархия от Разумни Същества, които са завършили своята еволюция милиони и милиарди години преди хората и сега направляват целия Космос. “
„Има едно Братство, което пътува в света и носи културата. То е било в Египет, Индия, Халдея, Персия, Вавилон, Палестина, Гърция, Рим, Англия, Франция, Германия. Сега то постепенно се премества у славяните и в България. И там, където то действа, всичко се движи, расте и развива. Глава на това Братство е Христос.“
„Те го направляват, защото сами са взели участие в неговото създаване под прямото ръководство на Великия Божий Дух.“ / Учителя Петър Дънов
През 1908 г. , когато семейството на Брат Михаил се преселва във Варна, там той среща Учителя Петър Дънов. За своята среща с Него казва:
„Какъв ли щеше да бъде животът ми, ако на 17-годишна възраст не бях срещнал Учителя Петър Дънов... и дали това въобще би било живот?...“.
До заминаването си във Франция той активно изучава Учението на Учителя Петър Дънов и участва в братския живот. Впоследствие той е подложен на тайно изпитание от Учителя с цел проверка дали ще бъде избран. След това Брат Михаил - Омраам е тайно посветен и Избран от Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов) с цел да пренесе искрата на новото Учение на запад. Посвещава живота си на словото на Учителя, като го поднася на по-разбираем за западното общество език. Връзката между Брат Михаил и Учителя е изключително дълбока и представлява модел за вкоренена връзка между Учител и ученик - продължител на Словото на Учителя. Брат Михаил - Омраам започва да изнася своите лекции във Франция, след като Учителя напуска този свят. Точно след като Брат Михаил напуска този свят, с лекциите започва Елеазар Хараш, поемайки щафетата от Брат Михаил.

До края на земния си път на 25 декември 1986 г. Учителят Омраам Микаел Айванов дава хиляди безплатни лекции във Франция и в много други страни. Първоначално беседите са били стенографирани, а впоследствие – записвани на аудио- и видеокасети. Тяхното издаване във вид на книги продължава и до днес. Към момента има публикувани повече от 80 тома на френски език.
„Никога не разкрих на Учителя как работех с Него – как си Го представях вътрешно, как Го обграждах със светлина и в най-прекрасни цветове. А и Той не ми разкриваше работата, която извършваше върху мен. Да, как пишеше върху мен, за да се превърна в жива книга – книга, която щеше да изпрати в друга страна. Защото, макар словата на даден Духовен Учител да могат да се запишат на книга, те ще изглеждат винаги недостатъчни. Той самият е Жива Книга и е мечта Неговите ученици също да се превърнат в живи книги“
ВИЖТЕ ВИДЕО, посветено на Брат Михаил и наставлено от Архангел Михаил:


 
Борислав Борисов Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи онлайн платформи в България. Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на з...
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12