Да живеем в чистота – приказка за отговорността и личния пример

02.03.2016 г.
2047
Добавена от: Портал12
4 коментара
Събрали се четирима млади музиканти: Мелина, Недислав, Антон и Павел. Направили си група, творели и свирели заедно под името Grimaze. Пътували по концерти, обичали да ходят на планина и започнали да забелязват колко много боклуци има разхвърляни в огромни количества по прекрасната Земя. Почувствали силен порив да почистват тези боклуци и затова започнали да си носят чували и найлонови ръкавици.

Спирали за по малко да почистват – като спрат някъде за половин час, нали са четирима човека, събирали десет чувала съвсем набързо. Това за тях се превърнало в игра – където и да ходят, си носели чувалчета и почиствали, и дори намирали някакво очарование в това. Забелязали, че така събират доста боклук, макар и помеждудругото.

Така започва историята на „Да живеем в чистота“ – фейсбук страница, която от началото на януари до момента е събрала 2,138 харесвания. Четиримата музиканти започват да качват в страницата снимки от всеки път, когато спрат на някое място да почистят, за да може и други хора да се вдъхновят и да правят същото – просто да почистват и да качват снимки там. За кратко време много хора харесват страничката, започват и те да почистват и да пращат снимки.

Това мотивира инициаторите на страницата и те вече планират да организират събития, в които да набележат мръсни места, да събират хора и да почистват заедно.

„Добрият пример е най-добрият учител. Според мен хората, които хвърлят боклуци просто ей така без да се замислят, го правят от невежество. Те не си дават сметка, че замърсяват реално и че това вреди на самите тях, на техните деца, на останалите хора, на бъдещите поколения. В момента в който тези хора видят някакъв пример и това им се постави като тема, според мен много хора ще се замислят и ще спрат да го правят.“ – споделя Мелина, една от основателите на „Да живеем в чистота“.

В страницата са качени снимки от почистени места като Варна, Проход Петрохан, сръбската граница, София, Самоков и горите наоколо, Плана Планина,  с. Юндола (област Пазарджик), Врачански Балкан, с. Чепън (Драгоман), Церово. Дори един „последовател“ е качил снимка от руския град Москва.

„Нека заедно се грижим за Земята, защото всичко е свързано. Боклуците от полетата и улиците рано или късно ще попаднат в храната и дробовете ни, ако не се погрижим да почистим човешкото замърсяване. И един боклук на ден да се вдигне, пак е нещо.“  – призовават от инициативата „Да живеем в чистота“.
 
Свързани публикации

04.02.2016 г.
1614

Кампанията Чисти дрехи трябва да достигне до повече хора

Портал 12 се присъединява към кампанията за опазване на природата от замърсяването на текстилната индустрия, към инициативите за достоен труд и ще отразява всякакви събития, свързани с разменяне и раздаване на дрехи, както и с възраждането на старите български обичаи като плетене и шиене, които да щадят природата и хората
29.02.2016 г.
3555

Кампания за отговорно оползотворяване на дрехи започва в Пловдив

Оглеждайте се за специалните контейнери за дарение на дрехи и текстилни изделия – те са със знака на БЧК и ще бъдат поетапно поставени в градовете из цялата страна на ключови места, като обществени сгради и институции, училища, детски градини.
Коментари: 4
 • Богдан Маринов
  04.03.2016 г., 12:06 ч.
  1     0

  Преди като ходех по-често по планините си носих 1-2-3-4 здрави черни торби за смет с дръжки и нагоре и надолу извозвах поне по една. Все така хора! Не е достатъчно да не цапаме! Трябва и да се чисти - личен пример!

 • Преслава
  03.03.2016 г., 14:44 ч.
  0     0

  Браво

 • Дочо
  03.03.2016 г., 12:54 ч.
  1     0

  Поздравления, ентусиасти! И аз го правя това понякога, ако имам торбичка под ръка, но вие ме мотивирате ей сега да си сложа в колата торби и чувалчета, да си имам като пътувам От малкото се започва - за Чиста и Свята Република, каквато искаме наистина да бъде България!

 • Жана
  03.03.2016 г., 12:17 ч.
  2     0

  Браво, хора! А казват, че младите за нищо не ставали... Вие сте вдъхновение за пасивните младежи и за хората, които вече не са чак толкова млади

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай