Д-р Тимен Тимев - Избрани мисли за духовното, моралното и съкровеното

02.05.2019 г.
3353
Добавена от: Борислав Борисов
1 коментара
∞ ∞ ∞
Усещам как милиарди хора нямат възможност да развиват себе си и в това ми е болката. Знаете ли каква тъга усещам, когато отида в някое планинско село и виждам некролозите на починали мъже и жени – като деца са всичките, старци и баби. Бабите приличат на момиченца, а старците на момченца. Личи си, че не са имали възможност нищо да развият в себе си, един огромен копнеж и тъга има в лицата на хората по селата и малките градчета, по отпечатаните им некролози.

∞ ∞ ∞

Да бъдеш разпънат на Голгота както Исус със своята плът и със своят дух, това е като за един голям математик да изпадне в противоречие. Математиците са разпънати на Кръста на противоречието и докато не го разрешат те не могат да съставят уравнението. Това е фундаментално и е много повече от архетипи! Това изобщо е основата на нашето познание! Математикът трябва да разреши Кръста, т.е. да го разглоби, за да тръгнат минусите, корените, степенуването, за да създадем имагинерните числа и прочее.

∞ ∞ ∞

Акордът в музиката, метафората в поезията, контрадикцията в логиката, антиномията в логиката и в математиката, супер позицията на частиците в квантовата физика преоткриват Кръста.

∞ ∞ ∞

Логикът и математикът са разпънати на противоречието, музикантът е разпънат на полифонията, поетът е разпънат върху метафората.

∞ ∞ ∞

Голямата красота се ражда след голямото усложняване. От таланта към гения растем, когато степента на хармония се явява след степента на сложност.

∞ ∞ ∞

Докато тече комуникация между квантовият свят и нашият макроскопски свят , дотогава ние живеем. Ние умираме, когато се прекъсне връзката с квантовият свят.

∞ ∞ ∞

Това, което непрекъснато ни вижда и това, което непрекъснато ни чува, това, което непрекъснато мисли и ние му крадем нашите мисли – това всъщност е Бог.

∞ ∞ ∞

Бог е много повече страдащ, отколкото щастлив.

∞ ∞ ∞

Колкото повече обичаме в нас наслаждението, дяволът се проявява, а колкото повече се стремим да обичаме страданието - дяволът намалява. Самият Бог е непрекъснато страдание, защото Бог е безкрайно отрицателен. Той не е положителен, защото  минусът е безкраен, а плюсът – краен.
 

 
Борислав Борисов Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи онлайн платформи в България. Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на з...
Коментари: 1
  • cvetiatelie
    20.05.2019 г., 15:43 ч.
    0     0

    Благодаря на Господ,че ни е изпратил такива хора ,които да обясняват на нас неосъзнатите законите и силата на Вселената.

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай