Търси

Човек и природа: Солта на земята - прожекция

Начало
20.09.2016 г. от: 20:00 ч.
Край
20.09.2016 г. от: 22:30 ч.
Организатор:Солта на земята
Селекцията "Човек и природа" ще срещне публиката с филми за връзката на човека с единственото, което не е създадено от него, но е жизненоважно за неговото съществуване - природата. 

Старт ще даде шедьовърът на Вим Вендерс "СОЛТА НА ЗЕМЯТА" - един филм вселена.

Кан ’14 – „Особен поглед”: Специална награда на журито, наградата на Екуменическото жури и номинация за наградата „Особен поглед” 
Сан Себастиан ’14 – Награда на публиката
Оскар '15 - Номинация за най-добър документален филм

Документалният портрет на фотографа Себастиао Салгадо, чието творчество разкрива неотслабваща вяра в човешката цивилизация, е представен чрез дългогодишната му кариера като фотожурналист. През последните 40 години Салгадо обикаля континентите, следвайки непрестанно променящото се човечество. Той става свидетел на някои от най-важните събития от близката ни история: международни конфликти, глад и изселване. Покъртителните му снимки на човешки трагедии са представени из целия свят, но има и обвинения, че фотографът експлоатира жертвите за собствената си облага. Животът и работата на Себастиао Салгадо са представени от сина му Жулиано, който го придружава при последните му пътувания, и от Вим Вендерс, който също е фотограф и любител на черно-белите снимки. 

„Когато снимаш беднота и страдание, трябва да оставиш известно достойнство на субекта и да избегнеш воайорството. Не е лесно. Може да се постигне само ако установиш връзка с хората пред фотоапарата и наистина навлезеш в живота и ситуацията им. Много малко фотографи го умеят... Мисля, че Себастиао съхранява изцяло достойнството на обектите, които се намират пред обектива му. Във фотографиите му не е важен той, важни са хората!” 

"Знаех само, че Себастиао Салгадо обича хората", казва още Вим Вендерс.

Място: Дом на киното

Спонсори на Портал 12