Търси

Българска драматургия Държавата в памет на Пламен Горанов

Начало
22.04.2016 г. от: 19:30 ч.
Край
22.04.2016 г. от: 20:30 ч.
Организатор:В|ХОД – платформа за документално изкуство
В|ХОД – платформа за документално изкуство представя:

Държавата
текст пърформанс

В памет на Пламен Горанов

Текст, драматургия: Александър Мануилов; разпространение: Розалина Лъскова.

Това е първата българска драматургия, 
изобщо някога селектирана на големите европейски 
театрални фестивали Theatertreffen (Берлин), Temps d’Images (Клуж, Румъния) и Кьолнския международен фестивал за театър и танц.
След възторжени отзиви от критика и зрители, и преведен на пет европейски езика, текстът за първи път след две години намира подслон в родната си страна и търси своята публика. 

Да си направим държавата така, както можем. 

На български език.

Времетраене: 60 мин.

Вход: 10/8 лв.

След Theatertreffen, престижното немско театрално издание за критика, Nachtkritik, пише, че „рядко връзката между форма и съдържание е била по-добра“ отколкото в „Държавата“. Един от най-значимите съвременни британски театрали Тим Ечелс отбелязва, че спектакълът: „Държавата ни отвежда до един своеобразен предел на съвременното театрално – това е концептуална работа, която проблематизира особеностите на самия пърформанс, като в същото време впряга мощта на наратива, за да се вгледа в действителните политически проблеми.“ Deutschland Radio Kultur отбелязва, че пърформансът обсъжда „възможно най-важните въпроси на съвремието“. След Кьолнския театрален фестивал, холандският критик Рон ван дер Щеррен пише: „Мануилов успя не само да ни накара да участваме, но също и да сътворим нещо, за което всички след това искахме дълго да говорим. Направи го по най-естествения начин, по който това може да се случи.“ А след паневропейския Temps d’Images, списание Jatekter нарича „Държавата“: „Гениална театрална идея: остра като бръснач, чувствителна и сложна.“

За повече информация:
http://manuiloff.com/bulgarian/publicistika/darzhavata.html
http://www.redhouse-sofia.org/Event.aspx?id=13755


град София, ул. Любен Каравелов № 15, Червената къща - Център за култура и дебат

 

Спонсори на Портал 12