Търси

Бруклин в Стара Загора

Начало
29.06.2016 г. от: 18:00 ч.
Край
29.06.2016 г. от: 19:00 ч.
Организатор:Издателство ICU и Регионална Библиотека Захарий Княжески Стара Загора
Имейл:rayna.miteva@gmail.com
Романът, вдъхновил едноименния филм

Ако ви мъчи вечният въпрос "Книгата или филмът?"...
Ако името Колм Тойбин досега ви е убягвало...
Ако имате нужда от тишина насред крясъка на ежедневието...
Ако сте склонни да споделите интимния акт на четенето с добронамерена компания...
Заповядайте!
Една среща, на която ще си говорим за качествена литература, за Енискорти и Бруклин, за силата на стойностното писане, за емиграцията - включително навътре. 
С участието на Олга Клисурова, Невена Дишлиева и любими читатели и приятели от Стара Загора. С гостоприемството на Регионална библиотека "Захарий Княжески".

Вход свободен.

Романът "Бруклин" излиза на български във великолепния превод на Бистра Андреева и с корица на Живко Петров. 
С финансовата подкрепа на програма "Творческа Европа" на ЕС.

Ейлиш Лейси израства в годините след Втората световна война, когато животът в ирландската провинция не предлага светли перспективи. Нейното заминаванеза Ню Йорк се случва сякаш извън нея, без да го желае. В един момент се озовава на борда на презокеанския лайнер и родното остава далеч. Във всеки смисъл.
Бруклин предлага на младата жена потискащи месеци на самота, изнурителен труд и вечерни курсове по счетоводство. Животът в ирландския пансион на госпожа Кехоу само засилва тъгата по дома. А когато Ейлиш най-после прави колебливи стъпки към спасително приятелство с млад мъж от италиански произход, страшна вест я връща в родината. Какво ще избере младата ирландка – страната на неограничените възможности и любовта или родината на детството и дълга, обвързващ дъщерята с грижа за самотната й майка?

„Бруклин“ въздейства със своята изчистеност. Тойбин страни от прекаления патетизъм и показност и с тиха непосредственост гради атмосфера, която увлича читателя по ненатрапчив и деликатен начин. Романът е преведен на над двайсет езика. Адаптиран е за кино по сценарий на Ник Хорнби през 2015 г. Филмът печели множество награди иима три номинации за „Оскар“. През 2009 г. романът е удостоен с CostaNovelAward и попада сред номинираните заглавия за ManBooker. Книгата също така е включена в класацията на Observer за десетте най-добри исторически романа на всички времена, редом с произведения като „Война и мир“ и „Гепардът“. 
 

Спонсори на Портал 12