Бездомни хора от приюта във Варна се нуждаят от спешна помощ

02.02.2016 г.
14184
Добавена от: Таня Борисова
3 коментара
Тази зима приютът за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица във Варна не може да побере всички нуждаещи се хора. Към момента там са настанени около 140 души, при капацитет 50. Приютът е в окаяно състояние и има нужда от ремонт. Към приюта работи 1 социален работник.

Хората се нуждаят спешно от дрехи, обувки, храна, постелки, посуда. В голямата си част те са без образование и ценз, въпреки че се намират и такива със средно образование. Има хора, страдащи от алкохолизъм, умствена изостаналост и други психически заболявания.
Хората там са крайно нуждаещи се, без близки и роднини, без документи за самоличност, без здравни осигуровки и доходи. Осигурено е по едно ядене дневно само за около 30 души. Сериозен проблем за тях е липсата на здравни осигуровки. „При спешна нужда от лечение се налага да се молим и търсим лични връзки и контакти с лекарите в медицинските центрове, джи пи-та и специалисти“, споделя управителят на приюта господин Енчев.

Ежедневно минаваме покрай клошари, всеки тайничко си пожелава да няма тяхната съдба. Застанали до уличната кофа за боклук, те ровят и ядат директно от контейнера. Странна гледка... Как да реагираш? Замисляш се какво ли е да бъдеш, без да имаш?
За зрелостта на обществото ни говори това, как се отнасяме към най-нещастните и отхвърлените, най-бедните и окаяните. Затова ви предлагаме да помогнем на хората, оставени в нищета!

Телефон за връзка и помощ: 0882 568932. Адрес на приюта: ул. Петко Стайнов 7, град Варна.
Таня Борисова Таня Борисова
Таня Борисова е създател на онлайн платформата Портал12. Автор на множество текстове и видео материали по темите за личностното израстване, духовното развитие и призванието на човек. "Портал12 е израз на нашата вяра в личната и колективна отговорност за важната роля на България в развитието на нов тип мислене през след...

Свързани събития

Свързани публикации

12.01.2016 г.
2116

Инициативата „Не съм изгубен“ завладява вече цяла България (ИНТЕРВЮ)

Акцията „Не съм изгубен“ и е в подкрепа на бедните и бездомните хора, които са особено уязвими от студа през зимата. Инициативата завладя и други градове в страната ни, та дори и съседката ни Румъния с доброта
Коментари: 3
 • Дени Бо
  12.02.2016 г., 11:48 ч.
  0     0

  Здравейте, ако се намираме в София, как можем да изпратим дрехи?  

 • Марлена Боянова
  03.02.2016 г., 10:53 ч.
  4     0

  Ето ви повод да проявите добрината си и да се освободите от стари неща - отворете място за нови енергии вкъщи и направете живота на някой несретник малко по-поносим.

 • Максим Янчев
  02.02.2016 г., 21:26 ч.
  5     0

  Ако си дал... нататък знаете!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай