Астрофизици: Вселената, която виждаме има около 200 млрд. галактики

17.01.2017 г.
2093
Добавена от: Таня Борисова
Международен екип от астрономи, начело с Кристофър Конселиче, професор по астрофизика в Университета на Нотингам, са открили, че Вселената съдържа най-малко 2 трилиона галактики, десет пъти повече, отколкото се смяташе досега.

Астрономите отдавна искат да се определи колко галактики има в наблюдаемата Вселена, където светлината от далечни обекти е имала време да достигне до нас. През последните 20 години учените са използвали снимки от космическия телескоп Хъбъл, на база на които днес се преценява, че Вселената, която виждаме,  съдържа около 100-200 000 000 000 галактики. Сегашните астрономически технологии ни позволяват да изуаваме едва 10% от тези галактики, а останалите 90% биха могли да се наблюдават само след изобретяването на по-големи и по-добри телескопи.

Задачата, която стои сега пред астрономите е да обработят наличните снимки от дълбокия Космос и на база тях да направят 3D симулации, които да покажат плътността на различните галактики.

Интересен факт пред астрофизиците е, че техните изследвания приличат на арехеологическо проучване, тъй като те анализират данни, които са се случили преди хиляди, милиони и милиарди години, но пристигат като светлинна информация до нас, едва сега. Тук се отваря и въпросът за относителността на времето и пространството.

Според учените когато Вселената е била най-млада, на около 1 млрд. години, в нея е имало много повече галактики, отколкото сега. 
Таня Борисова Таня Борисова
Таня Борисова е създател на онлайн платформата Портал12. Автор на множество текстове и видео материали по темите за личностното израстване, духовното развитие и призванието на човек. "Портал12 е израз на нашата вяра в личната и колективна отговорност за важната роля на България в развитието на нов тип мислене през след...

Свързани публикации

18.12.2015 г.
19901

Учени обявиха първи доказателства за изкривяване на време-пространството

Изследователите са регистрирали усукване на тъкънта на пространството и времето, чрез данни анализирани на база рентгенови лъчи идващи от диск с отломки на звезда, завихрена около черната дупка H1743-322
12.02.2016 г.
4712

Потвърдиха съществуването на гравитационни вълни, което е доказателство за изкривяване на времето (ВИДЕО)

Съществуването на гравитационни вълни е предсказано от Айнщайн още преди близо 100 години, но досега конвенционалната наука нямаше нужната апаратура, за да докаже описаното в рамките на Общата теория на относителността
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай