Търси

Антон Дончев за Вярата в безсмъртието на човешката Душа

13.04.2016 г.
7499
7
Лекция на академик Антон Дончев - Тайната книга на богомилите и съдбата на Европа; Международен форум "Българския дух в Европа през вековете", 09-и Април 2016, Велики Преслав

изтеглете файла:

Антон Дончев 1 B (jpg) ИЗТЕГЛИ ФАЙЛА

Препоръчани книги:

Акад.Антон Дончев
Акад.Антон Дончев

Антон Дончев има огромен принос към националната и световна литература. Той е съвременен български писател, който създава  исторически епоси. В тях на фона на историческите процеси и тенденции разкрива силата на българския национален дух.

Писател мъдрец и хуманист, който цени силата на детайлите, долавя вълненията на своя народ, обича красивото и се прекланя пред духовното. Първият му роман „Сказание за времето на Самуила“ е публикуван през 1961 г. Става световноизвестен с романа си „Време разделно“, който е преведен на 30 езика с над 2 млн. тираж. Романът е екранизиран през 1987 г. от режисьора Людмил Стайков.
 

„Всички книги, които съм написал, са изпети“казва човекът, който търси светлина за хората и за когото историческите извори са най-достоверният път за преоткриване на далечното минало.

Стилът на работа на Антон Дончев  е особен: само за 41 дни написва „Време разделно“, но работи 4 години над „Трите живота на Кракра“ в Бачковския манастир, където живее като монах, и 23 години посвещава на  „Сказанието за Аспарух“.
 
Роден е на 14 септември 1930 г. в Бургас. Завършва гимназия в Търново през 1948 г. и право в Софийския университет през 1953 г. Отказва се от престижния пост на великотърновски съдия и се заема с писане. Антон Дончев е академик на Българска Академия на Науките. Удостоен е с множество награди и ордени от цялата страна. Един от първите лауреати на новоучредената награда от Народния театър за духовен принос на името на Иван Вазов.Притежава званието доктор хонорис кауза на СВУБИТ  и на ВУАРР Пловдив. Роден е на 14 септември 1930 г. в Бургас. Завършва гимназия в Търново през 1948 г. и право в Софийския университет през 1953 г. Отказва се от престижния пост на великотърновски съдия и се заема с писане. 

 

“Всеки трябва малко да остане сам със себе си и съвършено честно да си признае какво става с него, към какво се стреми, какво иска всъщност да направи и какво от това, което иска да направи, действително има стойност. Нужна е една беседа със себе си за установяване на твоите собствените ценности и за признанието, че част от ценностите ти са резултат на признанието на чужди ценности, които ти си приел, без да се замисляш за какво става дума!”

 

“Днес ние попадаме в едно време, което е едновременно благословия и проклятие. Това е времето на промяна.”

Свързани видеа

Акад.Антон Дончев: България е помогнала на Русия още от времето на богомилите

04.05.2018 г.
Виж повече

Антон Дончев - Интервю за траките, богомилите и християнството

18.04.2016 г.
Виж повече

Дамян Попхристов: Нашата цел е изграждането на духовни мостове!

11.04.2016 г.
Виж повече

Дамян Попхристов: Трябва да се обединим духовно! От 2017 започва Преходът (ВИДЕО ЛЕКЦИЯ)

28.11.2016 г.
Виж повече
Коментари 7
 • Милена Петкова
  22.03.2017 г. 10:05
  Мъдрец с Духовно послание ! Благодаря !
 • Любчо
  19.04.2016 г. 22:47
  Тони Г, само начина, по който ти стартира коментара, говори за нивото ти на култура, просветеност, морал и ценности... пробвай с Любов
 • Тони Г
  17.04.2016 г. 16:56
  Боже, прибери си вересиите от отрочетата Людмило-живковистки. :D Тези говорят за духовност? Богомилството е било официална религия в Босна над 100 г и никакъв духовен ренесанс не са донесли на този народ, нито една книга не са му оставили в наследство - ялово сектантско синкретично учение - взело от месалианство, взело от манихейство, оттук-оттам по нещо и като всяко сектанство учение не прави нищо съзидателно, освен да отрича и руши. Поредната секта, която се домогва до имотите на последователите си - личи от единствения писмен исторически източник за учението им: "дали е склоненъ да спазва черковнитѣ обичаи и божитѣ заповѣди и да прѣдложи сърдцето и имотитѣ си, каквито има или каквито ще има за бѫдеще, на разположение на Бога, на черквата". Ма кой чете и е претенциозен към източниците си - някои просто си предпочитат приказките на разни писатели и режисьори, или учени, които извън научната си дейност гледат да припечелят от книжлета ,които като съдържание нямат нищо общо с научните им титли дадени за друго, но не и за тези измишльотини, които продават и проповядват. Катарски треник - единственият източник исторически за учението им е тази тяхна богослужебна книга http://www.promacedonia.org/ji/ji_1a_4.htm#6
 • stefkabl
  15.04.2016 г. 15:48
  Един от последните мохикани на духовността. Поклон пред мъдреца Антон Дончев!
 • Ирина Ризова
  15.04.2016 г. 08:32
  Мъдро, проницателно и емоционално по Антондончевски!

Коментари:

Спонсори на Портал 12