Академик Антон Дончев стана Доктор хонорис кауза на ВУАРР Пловдив

09.06.2016 г.
1561
Добавена от: Портал12
За принос към националната и световна литература и култура писателят Антон Дончев бе удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите /ВУАРР/ в Пловдив. Отличието му бе връчено от ректора на висшето училище по време на среща с автора на най-издавания роман след "Под игото" - "Време разделно". Това съобщиха от пресцентъра на ВУАРР.

Заедно със символите на отличието, авторът получи и копие на медна монета, сечена от Георги Първи Тертер (емисия 1284 - 1285 г.). Рядката находка е от 23 монети и е открита в района на Търново, от където тръгва и идеята на автора за най-новия му роман "Сянката на Александър Македонски".

По време на срещата, разсъждавайки за трагедията на днешното време Антон Дончев е говорил за липсата на всеобща етика и общи понятия за добро и зло, за липсата на състрадание, за мярката. "Ние си мерим доброто и злото с педи, нямаме мярка. Сложихме парите за мярка и резултата го виждате. На какво се надяваме като нямаме общ език", попитал реторично той и добавил, че "ценностите на баща му и баба му Сребра по нищо не отстъпват на днешните европейски постулати". 

Писателят гостува на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив по време на фестивала "Пловдив чете".
Свързани публикации

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай