Търси

20-ия София Филм Фест

Начало
23.03.2016 г. от: 19:30 ч.
Край
31.03.2016 г. от: 20:00 ч.
Организатор:Международен София Филм Фест
И тази година София Филм Фест ще предложи на българската публика най-доброто от българското и световно кино. В София фестивалът ще се провете в рамките 10-20-31 март.

В основната програма отново ще има четири конкурса - Международен, Балкански, Документален и Jameson за късометражни филми. Галите включват заглавия като "Каръл", "Аномалиса", "Теорема нула", "Ма Ма", "Бруклин". Сред гостите са Тед Кочев, Тери Гилиъм и Бела Тар.

Ретроспективи и на тримата легендарни режисьори стартират в Дома на киното още от 1 март!

А сега за откриващото заглавие:

Новият филм на Иглика Трифонова „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” ще даде старт на фестивала на 10 март в Зала 1 на НДК.

Стартирал като проект от „София Мийтингс”, „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” на Иглика Трифонова даде заявка за сериозен успех още през 2011 година, когато спечели в рамките на кинофестивала в Кан наградата ScriptEast на името на легендарния полски кинорежисьор Кшищоф Кешловски. Световната премиера на филма се състоя през ноември 2015 година в конкурсната програма на международния фестивал „Black Nights” в Талин.

Копродукцията на България, Холандия и Швеция, създадена по действителен случай, е разказ за стойността на живота на малкия човек и за измеренията на човешкото достойнство. „Това е действителен казус от трибунала в Хага, - обяснява режисьорката Иглика Трифонова. - История за едно съвременно жертвоприношение, защото до ден днешен цивилизацията съществува по този начин. Възможно е един човек да бъде принесен в жертва в името на големите идеали, голямото право. Това е история за малкия човек в центъра на мащабните политически събития и водовъртежи, а също така и за трудния и мъчителен път на Балканите към Запада.”

„Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” събира на снимачната площадка една от най-забележителните съвременни френски актриси Ромен Боранже („Диви нощи”, „Пълно слънчево затъмнение”, „Апартамента”, „Рембранд”, „Вик и Фло видяха мечка”), откритието на Бергман - Самуел Фрьолер („Най-добрите намерения”, „Диригентът”), световноизвестната македонска актриса Лабина Митевска („Преди дъжда” на Милчо Манчевски), Нермина Лукач („Яж, спи, умри”), Изудин Байрович и българските актьори Ованес Торосян и Красимир Доков. Филмът е заснет в Босна, Холандия (Амстердам и Хага) и Швеция (Малмьо и декор на Хагския Трибунал в студиото в Истад). 

Оператор е Рали Ралчев, композитор - Теодосий Спасов. Продуцент е Росица Вълканова, с която Иглика Трифонова работи в тадем в „Писмо до Америка” и „Разследване”. 

Вижте пълната програма на фестивала: http://siff.bg/bg/movies

Национален Дворец на Културата, зала 1

 

Спонсори на Портал 12