Защо децата се нуждаят от приключения в дивото повече от всякога?

30.05.2016 г. 431
игри в дивото
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
Оставете децата си да дивеят! В наши дни децата са с претоварен график, подложени на постоянно напрежение, и доста често са стресирани. Училище, домашни, спорт и/или други извънучилищни дейности изпълват седмицата и често консумират много от почивните дни. Имате ли чувството, че нищо повече не може да се вмъкне в програмата?

Трябва да има още нещо - в живота си нашите деца и младежи имат нужда от досег с дива природа и приключения. А най-добрият пример за тях сме ние - родителите. Можем дори да поспорим, че това е по-важно от много други планувани дейности. Приключенията и времето в дивото ще им помогнат след време да бъдат добре развити млади възрастни.

Децата имат нужда от свободата да разберат какъв е животът без график

Вече има достатъчно книги относно следващото поколение и животът, който то води - изпълнен с напрежение и убеждението, че човек няма право да се провали. Оставете ги да се провалят в някои сфери от живота им. Откритото пространство е идеалното място за едно дете да се научи да опитва нови неща.

Нужни са много усилия, за да заякнеш достатъчно за игри навън, но в действителност там няма провал - просто опитваш отново.

Заведете порасналите си деца на планински поход, катерене, палатков лагер, и ще разберете, че това ще им даде баланс и по-широка перспектива. Дори и самите вие да не сте го правили все още - никога не е късно. Излезте с децата си навън в природата и просто седнете да погледате изгрева и залеза, вместо да виждате слънцето само през прозореца на колата на път за училище.

Децата от всички възрасти имат нужда от връзка с природата

Няма заместител на вълнуващото изследване на природния свят около нас. Не всички деца имат лесен достъп до природа, но има много програми в града, които помагат на децата да взаимодействат с природата. Ако самите вие все още не сте водили децата си на разходка в природата, започнете отнякъде - с лек поход например. След това  планински преход, вело-поход, ски, като всичко това може да се съчетае с фотография сред природата. Дори може всеки от вас да си открие скрит талант - кой знае?

Децата имат нужда да мързелуват и да разпускат

Осигурете им скука - дори нарочно. Нека сами да измислят с какво да се забавляват насред “дивата пустош”. Ще се учудите с какви неща могат да се занимават по цял ден - да строят колиби от естествени материали, да изграждат вело-писти, да правят кули от камъни.

Или просто да се полюшват в хамака след изморителна игра и да гледат небето. Това е. Не особено вълнуващо, но изключително полезно и за тях, и за вас.

Децата трябва да разберат как могат да оцелеят без технологии

Наистина, забележете колко много неща изсмукват времето и творческите сили на децата ни, особено когато са вкъщи. Най-често това са таблет, видео игри, телевизор, дори телефон. При малко по-големите деца това е компютърът, който е нужен за домашните и проектите в училище, чатене с приятели, социални мрежи и т.н…

Да, може би стоят мирно за няколко часа без да ви занимават, но това за тях е пагубно - разберете го, приемете го, признайте го на глас и променете нещо.

Например, колкото може по-често ги водете на място без никакъв обхват и електронен сигнал. В началото може би ще се бунтуват. Може би дори вие ще се бунтувате. Но скоро всички ще осъзнаете каква огромна нужда сте имали от нещо толкова истинско. Ако децата ви си носят телефони, с които не могат да се разделят, ще се научат да правят красиви природни снимки, понеже няма какво друго да правят с този апарат в момента. Това най-вероятно ще ги научи да оценяват природата, да я разбират по-добре и да осъзнаят, че действително са част от нея. Покажете им, че не само могат да оцелеят сред дивото, но и да заякнат, да се чувстват прекрасно и истински да обичат времето далеч от вкъщи.

Децата трябва да бъдат научени да опазват природата

Най-вероятно поколението, което се ражда през последните няколко години, няма да има възможността да не опазва ресурсите на Земята. Сега е времето да ги научим как и да изградим трайни навици у тях. Ето тук нашата роля е много голяма и отговорна.

Заведете децата в някой национален или природен парк, в който има правила за хранене на животни, събиране на боклук, палене на огън, къмпингуване, почистете заедно някоя местност. Просто им помогнете да си спомнят колко е важен светът на природата, от който произлизаме всички ние.

Всичко това, може да ви се струва изключително просто и именно затова, често се случва да бъде пропуснато в плановете и залагаме на стандартната почивка, на уредената детска ваканция в учебен център, което бавно програмира децата ни, без да им даде възможност да развият инстинктите у себе си и да направят сами своите избори.

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3