Започват Ботеви дни 2016, посветени на 140-годишнината от подвига на Христо Ботев и неговата чета

26.05.2016 г. 770
Христо Ботев
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
От утре, 27-и Май, във Враца започват Ботеви дни-2016, посветени на 140-годишнината от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

С изпращането на участниците в 70-ия национален туристически поход "По стъпките на Ботевата чета. Козлодуй - Околчица" утре във Враца започват честванията "Ботеви дни-2016".

Националните чествания, посветени на 140-годишнината от подвига на Христо Ботев и неговата чета, тържествено ще бъдат открити в 10.00 ч. с издигане на националния флаг и запалване на вечния огън до паметника на Христо Ботев на централния площад във Враца. Кметът на общината и председател на Ботевския организационен комитет Калин Каменов ще изпрати с китка здравец туристическите групи от града, които на 28 май сутринта ще потеглят от козлодуйския бряг по пътя на Ботевата чета към Врачанския балкан.

Национална научна конференция, посветена на живота, революционното дело и творчеството на Христо Ботев, започва след откриването на честванията от 10.30 ч. в Регионалния исторически музей. В конференцията научни доклади и съобщения ще направят проф. Пламен Митев, проф. Иван Стоянов, Ася Николова, директор на Националния музей "Христо Ботев" в Калофер, и други. 

От 12.00 ч. в художествената галерия в музея ще бъде открита общата художествена изложба "Земята на Ботев". В "Ботевата зала" на музея ще бъде открита гостуваща изложба на оригинални материали от Априлското въстание 1876 г. от фондовете на историческия музей в Батак. От 17.30 ч. ще бъдат наградени победителите в Двайсетия национален конкурс за стихотворение и есе за ученици и студенти "Живеем в земята на Ботев". 

Официалното откриване на "Ботеви дни-2016" във Враца ще завърши с концерт и представянето на светлинен и звуков спектакъл. Той е подготвен за честванията и представя събития от живота на Христо Ботев, героичния път на Ботевата чета и последния й бой във Врачанския балкан. 

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3