Занаятите са полезни за душевното здраве

17.02.2016 г. 3 147
творческите занимания са вид медитация
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
Всички имаме любими занимания, с които си помагаме да се освободим от стреса, да се отпуснем и да се отдадем на нещо, което наистина ни доставя удоволствие. Едно изследване показва, че плетенето действа много добре на душевното здраве. Ако все още не сте опитвали да плетете, в следващите редове ще откриете защо е толкова важно да се занимавате с плетене или друг занаят.

Изследване, проведено с хора, които плетат, показва че повечето от тях се чувстват „много щастливи“ след такова занимание. Те споделят, че плетат специално за успокояване и намаляване на стреса. Хората, които плетат по-често, показват повече душевно и емоционално облекчение от тези, които плетат по-рядко, а те споделят, че се чувстват по-спокойни, по-щастливи, по-малко тъжни, по-малко изнервени и по-уверени.

Творческите занимания заедно с приятели подпомагат благоденствието на мозъка и съзнанието, като подобряват способността за решаване на проблеми, осъзнаването за себе си и света, способността за състрадание и милосърдие. Заедно с това помагат в развитието на координацията между очите и ръцете, и на пространственото съзнание. Също така придават чувство за гордост и постижения, учат ви на търпение и постоянство, стимулират активното творчество, улесняват формирането и връщането на паметта. Хората, които плетат с компания, са по-щастливи от тези, които плетат сами.

Плетенето може да се използва като начин за постигане на медитативно състояние и така много повече хора могат да усетят ползите от медитацията. Дори не се налага хората специално и продължително да изучават конкретна медитативна техника – тя просто се появява като естествен страничен ефект от плетенето. Някои дори наричат плетенето „новата йога“. Различни проучвания показват, че плетенето и други подобни занаяти, като шиене и тъкане, имат много допирни точки с майндфулнес и медитация, и оказват положително въздействие върху здравето на ума и общото благосъстояние.

Когато творим, мозъкът ни произвежда допамин, който е естествен антидепресант. Творческите моменти обикновено изискват концентрация, която може да доведе до чувство на естествено опиянение. Много учени смятат, че има връзка между творческите дейности и способността да се намалят когнитивните нарушения, свързани със стареенето. Участието в творчески дейности дори може да помогне за облекчаване на депресията.

Помислете за моментите, в които правите нещо творческо – може да е четене, писане, пеене, бродиране, снимане, рисуване, изработване на картичка или албум за снимки – нали ви кара да се чувствате прекрасно? Тези дейности не са загуба на време, а жизненоважни за вашето здраве и благоденствие. Отделяте ли достатъчно време за творчески занимания?
 

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3