Яна Данаилова: Най-много полезни вещества усвояваме от суровата храна

27.06.2016 г. 2 002
Яна Данаилова | © 2016 Снимка: Портал12
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
В град Варна от 23 до 26 юни се проведе Летен Веган Фестивал 2016. Сдружение Българско Вегетарианско Общество е организатор на фестивала, а Портал12 е основен медиен партньор. Яна Данаилова бе един от лекторите в рамките на събитието и говори по темата „Суровоядството – здраве, тайни и предразсъдъци“. Яна е преподавател по йога към Международната йога асоциация, има диплома за нутриционист към Shaw Academy, ПР е на Българско Вегетарианско Общество. Води лекции за здравословно хранене и изготвя индивидуални хранителни режими с цел редукция на теглото или общо оздравяване на организма. Самата тя прилага върху себе си чистия, природен принцип на хранене - приема почти само сурова, органична храна.

Яна Данаилова е майка на две деца и посвещава своите сили и енергия в помощ оздравяването на хората. Дълбоко вярва в целебната сила на живата, органична, здравословна храна; отдадено и открито споделя своите опит и знания с всички свои клиенти. Вярва, че здравето ни е най-важно, дори е безценно, а то до голяма степен се определя от храната, която консумираме ежедневно.

В своята лекция „Суровоядството – здраве, тайни и предразсъдъци“ Яна Данаилова споделя, че суровоядството е една от разновидностите на вегетарианството, но проявена в най-строгата й форма, тъй като в основата на храненето стоят изключително суровите растителни продукти.
Привържениците на тази диета вярват, че тя води до усвояване на по-голямо количество полезни вещества, тъй като, хранейки се с растителна храна, човек поглъща и слънчевата енергия, натрупана в растенията.

Учението за хранене със сурова храна възниква в Европа на границата между XIX и XX век като ново направление във вегетарианското хранене. За основател се счита Марк Бихер-Бенер. Той защитава тезата, че енергийните процеси в живия организъм се осигуряват от енергията на слънчевата светлина, която се материализира и концентрира в растенията.

Животните и хората нямат способността да поглъщат слънчевата енергия, те трябва да се снабдяват с нея чрез растителната храна - източник на жизнена сила. Съдържащата се в растенията слънчева енергия се разрушава при топлинна, кулинарна обработка, при продължително съхранение, консервиране и промишлена преработка на продуктите.

Какви са ползите от сурово веган хранене?
-Суровата храна има целебни диетични свойства при повечето заболявания. Тя е питателна, засища бързо, стимулира дейността на стомашния тракт. Тя не съдържа овкусители, подобрители, консерванти.

-Пълноценно се използва слънчевата (жизнената, космическа) енергия, акумулирана в плодовете, зеленчуците и другите растения. Тя почти напълно се разрушава при топлинна обработка.
-Чрез приемането на сурова храна се използват и усвояват всички витамини, минерални соли и други вещества, без които животът е невъзможен.


-В суровата храна - плодове и зеленчуци, ядки и семена - има повече алкали. Алкализирането на организма е много важно за здравето ни, силата, издръжливостта и борбата с инфекции.

И все пак, на кратко съветите на Яна към хората са:

Всеки човек сам да избере начина си на хранене, слушайки собственото си тяло. То няма да ни излъже.

Приетата храна трябва да ни носи прилив на енергия, а не да ни изморява


Всъщност, ако се замислим, консумирането на сурова храна е най-естествено за хората още от зората на човечеството.

„И нека храната бъде наше лекарство и лекарството - наша храна!“ - Хипократ
 

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3