Веганство, спорт и енергийно хранене във фокуса на Летен веган фест Варна

24.06.2016 г. 2 288
Петко Политов © 2016 Снимка: Портал12
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
Съвместими ли са веганството и спорта? Набавяме ли си достатъчно хранителни вещества чрез вегански режим на хранене? Това са едни от най-дискутираните въпроси относно храненето без животински продукти. По темата „Веганство, спорт и енергийно хранене“ днес говори Петко Политов в рамките на Летен веган фестивал. Лекцията протече при голям интерес, като слушателите и водещият в един момент заформиха дискусия.

Репортер на Портал12 зададе въпроса: Може ли да разчитаме само на храната, за да набавяме достатъчно хранителни вещества, при положение, че днес качеството на храната ни е под въпрос, или е нужно да използваме хранителни добавки? Отговорът на Петко Политов бе:

Да, можем да разчитаме само на храната, тъй като самите хранителни добавки са взети от храната, те се състоят от изсушени и пресовани храни. В природата храната идва с естествен пакет от ензими.

Бе засегната и темата за витамин В12.

В12 се произвежда от бактерии, които живеят в почвата. Тези бактерии се намират около дръжката на растението и там, където има мъхче. Когато ядем не пръскани и не прекалено измити пресни храни, ние си набавяме В12. Прекалената хигиена не е естествена. В12 се съдържа и във ферментиралите храни.

Водещият даде примерен режим на хранене при интензивен спорт.

Аз лично спазвам суровоядство, но не винаги това е възможно. Препоръчвам плодове, фурми, ядки. Най-важното е спортистът да е зареден с гликоген – това е най-доброто гориво за нервната система. Плодовете са най-добрата храна преди тренировка.

За възстановяването след тренировка водещият каза, че то се осъществява най-добре при наличие на гликоген в организма – при отсъствие на гликоген се получава мускулна треска.

По въпроса за хранителния ни режим и по-точно редно ли е да разчитаме само на външна литература или е по-добре да слушаме вътрешния си глас, който ни казва от какво имаме нужда, Петко Политов каза:

Отговорът е комбинация между двете. Съветвам ви да четете сериозни медицински изследвания и да ги четете винаги с едно на ум. Както и моята лекция – слушайте я с едно на ум. Аз съм несериозен източник, но това, което казвам, може да се провери. И слушайте тялото си. Ако усещате, че се мъчи – променете нещо.

И след това допълни:

Слушането на сигналите на тялото е нож с две остриета, защото тялото си търси това, с което е свикнало, без значение дали е полезно или вредно. Понякога тялото се мъчи при процес на изчистване. Може да ни се гади, да ни се вие свят, но ако искаме да променим храненето си към по-добро, трябва да си дадем време и да издържим периода на изчистване. Например преходът към суровоядство отнема около 10 дни. 

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3