В очакване на масови наводнения, ЕС и НАСА изстреляха сателит за мониторинг на океаните

18.01.2016 г. 1 753
ЕС и НАСА изстреляха сателит за глобален мониторинг на океаните и моретата
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
ЕС и НАСА изстреляха вчера 17-и Януари 2016, сателит за глобален мониторинг на океаните и моретата. Във връзка с очакваните масови наводнения през следващите години, някои от които могат да потопят под вода цели региони от Европа, САЩ и др. страни, новият хай-тек сателит е резултат от спешната нужда за получаване на аналитична информация за нивото на водите.

Jason-3 е съвместна американо-европейска сателитна мисия за океанография с участието на НАСА, която ще продължи почти рекордно време: четвърт век. Сателитът излетя от военновъздушната база Ванденберг в Калифорния в неделя, 10:42 ч PST (01:42 ч EST) на борда на ракетата SpaceX Falcon 9.

Jason-3 е международна мисия, водена от Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) на САЩ в партньорство с НАСА, Френската космическа агенция CNES, и Европейската организация за разработване на метеорологични спътници.

"Джейсън-3 ще следи "пулса" на нашата планета и как се променя водното ниво в глобален мащаб чрез събиране на данни световните океани", заяви Стивън Волц от NOAA.

Мисията цели да подобри времето за точно прогнозиране на климата и океанските промени, включително и да следи силата на тропически циклони.

Минути след като Jason-3 се отдели от втория сектор на ракетата носител, космическият кораб се разтвори своите слънчевите панели. Сухопътните контролери на Земята успешно прихванаха сигналите на космическия кораб, а първоначалните доклади на телеметрията показаха, че спътника е в добро техническо състояние, заявиха от НАСА.

Jason-3 навлезе в орбита на около 15 мили (25 км) по-долу от изпратеният да обследва Земята Jason-2 (в орбита от 2008г.). Новият космически кораб постепенно ще се повиши в една и съща позиция на 830 мили (1336 км) в орбитата, само на около две минути зад Jason-2. Двата космически кораба ще летят във формация, което ще доведе до почти едновременни измервания за около шест месеца, с цел да се даде възможност на учените да направят прецизно калибриране на инструментите на Jason-3.

Очаква се мисията да подобри познанията за приливите и отливите в крайбрежните и плитки морета и вътрешни приливи в открития океан, като същевременно се подобри разбирането на океанските течения и водовъртежи.

Учените ще събират и данни за това колко от слънчевата енергия се съхранява от океана. Комбинирането на океанските течения и съхранение на топлината са данни от ключово значение за разбирането на глобалните климатични промени.
 

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3