В Кабардино-Балкария откриха древни черепи с трепанация, при която хората оставали живи!

22.05.2016 г. 900
древни времена
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
В Русия археолози откриха древни черепи с трепанация в горната част на фонтанелата. Находката от 13 черепа е необичайна с това, че отворите са на едно и също място при всички. 

"С колегите ни от Русия изследвахме култура през бронзовата ера и попаднахме на черепи със следи от трепанация по тях. Черепите се отличават от други подобни находки по това, че отворът е на едно и също място - в средата на задната част на главата."

Учените изследвали черепи, намерени в Ставрополския край, Кабардино-Балкария и района на Ростов на Дон. Находките датират от 5-3 хилядолетие преди н. е. 6 от черепите са на мъже, други 6 - на жени, а за един от черепите не е установено дали е на мъж или жена. Възрастта, на която тези хора са умрели, варира между 14-16 години и 50-69 години.

Най-интересното обаче е, че 8 от черепите са зарастнали след извършената трепанация, което е изключително смайващо! "Какви древни лекари или изследователи е имало, можем само да предполагаме. Факт е, че оцеляването след такава операция е истинско чудо", заяви антропологът Юлий Грески.

череп с трепанация

Учените открили също така, че някои от дупките в черепите са следствие на кюртаж (бавно издълбаване), а някои са пробити с прецизен остър инструмент. Най-голямата дупка открита от учените е с овална форма, с дължина около 9 см и около 4,5 см в ширина, най-малката - около 2,5 см в диаметър.

Каква е причината древните да са правили трапанация на мозъка?
Според учените намерените черепи не са били допълнително наранени, което предполага, че трепанациите на са заради разрешаване на някакъв медицински проблем. Още повече откритите черепи са на едно и също място.

Според Грески подобни черепи са открити преди години от археолози на териториите на България и Унгария. Те са датирани за периода X-XV-и век, а според някои конвенционални учени са символ на привилегированост към по-висша класа в обществото. Според по-авангардни учени обаче, предците ни са извършвали психо-енергийни експерименти чрез изкуствено стимулиране на определени зони в мозъка, включително чрез директно привнасяне на билки.

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3