Увеличава се броят на практикуващите 'гъвкаво вегетарианство'

12.07.2016 г. 2 025
таратор
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
В последните години много се говори и пише за храната и здравословния начин на живот. Сред много хора храната е издигната като важен фактор и за духовното развитие, а вегетарианството и веганството навлизат все повече в модерния начин на живот. Паралелно с това сериозно се увеличава броят на практикуващите 'гъвкаво вегетарианство' (флекситарианство). 

Когато изборът е труден
Как да се храня? Кои храни са най-подходящи за мен? Как да съм отговорен към природата, да съм здрав и в същото време да ми е вкусно?

Да стана ли вегетарианец, пескатарианец, лакто-ово-вегетарианец, веган, фрутарианец, праноед, сокопиец или слънцеяд? Кой метод ще ми се отрази най-добре физически, умствено и духовно?

Може би вече сте изчели достатъчно материали по темата и все още търсите най-добрия начин на хранене за себе си. Може би на теория сте възприели вегетарианството, но ви е трудно да го приложите на практика. Ако ви се наложи да се вкарате в словесна рамка спрямо начина си на хранене, като за начало защо не опитате да сте флекситарианец?

Думата “флекситарианец” идва от английските “flexible” и “vegetarian” - буквално “гъвкав вегетарианец”. Това означава, че човек не си определя строго и постоянно вегетарианско меню, в което винаги отсъстват месо и животински продукти, а често импровизира и следва свои собствени правила. Всъщност единственото правило при този вид хранене е баланс в количествата - да изядеш точно толкова, от колкото имаш нужда.


“Аз съм това, с което се храня”
Флекситарианец може да бъде човек, който консумира месо и животински продукти, отгледани в местни ферми, в най-подходящи условия. Може да бъде някой, който яде месо само по време на социални събития, само по време на религиозни или семейни празници. Избирайки гъвкаво вегетарианство, може да решите да ядете месо и млечни само по време на пътувания в други държави, за да опитате чуждата кухня. А може и да направите избор да следвате старите традиции - сами да отглеждате и “обработвате” животните, които искате да консумирате.

Изборът зависи изцяло от вашата лична съвест и информираност за това кой подход е най-справедлив спрямо уважението към природата, условията, в които се намирате и личните ви потребности. Ако имате нужда да ядете месо, а в същото време ви е грижа за това как и откъде то е стигнало до чинията ви, винаги имате възможност да изберете “по-малкото зло”.

Реално погледнато да ядеш месо 4 пъти в годината не е като да го ядеш всеки ден. Ние сме това, което ядем. Затова, до колкото е възможно, правете отговорен и информиран избор, с който се чувствате добре, и винаги се хранете с любов и благодарност.

Автор: Анна Бончева / Портал12

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3