Уникална писменост от преди 8000 години може да бъде видяна днес в Историческия музей в Плевен

15.05.2017 г. 3 323
древна писменост
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
Уникална писменост от преди 8000 години може да бъде видяна днес в Историческия музей в Плевен. Комуникацията между хора чрез знаци започва от Балканите и то от нашите земи, твърди историкът Володя Попов - директор на Регионалния исторически музей /РИМ/ в Плевен.

Доказателствата са показани за първи път пред публика на изложбата "Отвъд знаците. Послания от древността" в РИМ-Плевен. Това са 40 керамични фрагменти от територията на страната върху които има изписани знаци, чрез които древният човек е пренасял информация.

Според Попов уникалността на експозицията е в това, че е събрала керамични артефакти, датирани в епохата на халколита - 4 800-4000 г. пр.Хр. Върху керамичните фрагменти има вписани знаци, които носят в себе си информация и това е първата комуникация между хората по този начин, поясни историкът. На практика, това е доказателство, че преносът на информация е започнал още преди близо 8 000 години и то от тук - в тази географска точка на Балканския полуостров, уточни той. 

Колекцията е създадена по проект "Неразгаданите символи на древността" на РИМ-Плевен и включва находки от неговите фондове, на Националния археологически институт с музей при БАН и на още 11 български музеи. 

Във връзка с Празника на Плевен, на 15 май експозициите на Регионален исторически музей - Плевен ще бъдат отворени за посетители:

от 09.30 до 12.00 ч.
и от 12.30 ч. до 18.00 ч.

Вход безплатен!

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3