Тимен Тимев: Човечеството позволява да бъде манипулирано, унижавано и сготвяно по готови рецепти (ВИДЕО)

24.02.2016 г. 3 847
Тимен Тимев - Материус Розенкройцер
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
Представяме ви първа част от поредица видео клипове на Портал12 с един от най-забележителните мислители на новото време - д-р Тимен Тимев. За тези, които не знаят, той е автор на един от най-популярните книги на модерната философия и онтология, пожънали огромен успех и аудитория през 90-те: "Бунтът на бездарниците", "Алхимия на словото", "Библия на индивидуалния Бог" и особенно пиесата "Антифауст", част от драматургията на неповторимия писател, поет, психиатър, философ и композитор, познат в България под псевдонима Материус Розенкройцер, а в чужбина под името Йохан Ге Мол.

В първата част на видео интервюто на Портал 12 с д-р Тимен Тимев засягаме темата за влиянието на модерните медии върху формирането на общественото съзнание и особено влиянието на телевизията върху децата. 

За Тимен Тимев играта на псевдоними означава да се измъкнем от този нарцисизъм, който вреди на цивилизацията и да стигнем до една свръхличност. "По пътя на псевдонимите аз искам да се издигна до анонимността на Абсолюта. Всички модерни автори са ексхибиционисти и те разчитат на едно общество, което е съставено от воайори. Какво е модерният театър? Модерният театър много деградира, защото се превърна в едно двустранно групово онаниране и воайорство. Това се отнася също така за т.нар. риалити предавания, а също и в политическия живот.", споделя мислителят и добавя:

"За да получиш самочувствие, трябва да се научиш да страдаш и да се трудиш. Съвременната младеж страда от един огромен порок: иска веднага да получава резултати. Те искат на 20 години да бъдат гениални, а без да познават труда на гениите!"
 
"Човечеството позволява да бъде манипулирано, унижавано и сготвяно по готови рецепти. В днешно време не се изстрадва моментът на съзидателното творчество.", отбелязва Тимев.

ВИЖТЕ ВИДЕОТО НА ПОРТАЛ 12:
Тимен Тимев - видео интервю
 

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3