Тъмната страна на шоколада: експлоатация на детски труд в шоколадовата индустрия

29.02.2016 г. 1 175
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
Шоколадовият Дядо Коледа е роб? Великденското зайче също!?

Шоколадът е любим десерт на малки и големи по всяко време на годината, особено по празници. В определени количества той дори е здравословен. За нас шоколадът е удоволствие, но за хората, които работят, за да стигне той до нас, може да бъде истинско мъчение.

Както кафето и цветята, какаовите полета са известни с това, че използват детски труд, за да изпълнят всички ежедневни ненаситни апетити и празнични поръчки. За съжаление, какаовият бизнес е един от главните портали за детски робски труд, тъй като малките им телца и ръчички им позволяват да достигнат до труднодостъпни места и да работят бързо.

Тъмната страна на шоколада (The Dark Side of Chocolate) e филм, който показва широкоразпространените, но странно неизвестни за общността експлоатация и трафик на деца роби в какаовата индустрия. Филмът е продуциран от датския журналист Мики Мистрати и голяма част от него е заснета с камера, скрита в чантата му.

Филмът започва в Германия, където Мистрати пита доставчици от къде идва шоколадът им и те естествено отричат техният шоколад да е свързан с експлоатация. След това той и екипът му летят до Мали, от където са повечето деца роби и започва своето разследване, което достига и до Кот д'Ивоар, където се намират какаовите плантации. Там картините са потресаващи - изморени малки деца, нарамили тежките торби с какао.

Филмът свършва в Швейцария, където се намират Международна организация на труда (МОТ) и главното седалище на Нестле. МОТ е агенция на ООН, която се опитва да работи за прекратяване на детския труд в индустрията, но досега не особено успешно, което потвърждава и самият филм. От агенцията са приели поканата да изгледат филма, докато шоколадовият гигант Нестле и други шоколадови компании отказват да видят и да коментират филма. Остава въпросът защо тези компании, чиито реклами излъчват моменти на щастие, затварят очи пред нещастието и неправдата, с които е свързано производството на техните продукти и не са склонни да докажат, че не са част от това?

Мистрати не спира до тук и не се отказва. Той инсталира голям екран до сградата на Нестле, за да може служителите на компанията да видят детския труд в какаовата индустрия. Местната полиция идва и пита дали филмът е „за“ или „против“ компанията. Отговорът е „не е против“. Полицията заповядва филмът да бъде спрян. Това води до въпроса защо компанията, ако не цялата шоколадова индустрия, е много чувствителна към този вид публичност?

Но какво са тези компании без нас – потребителите? Решението за промяна е в наши ръце. Онези деца в плантациите можеше да са вашите деца. Вие сте привилегировани да живеете в по-добри условия и имате право на избор кого да подкрепите. Когато си купувате какао или шоколад, търсете знака FAIR TRADE – справедлива търговия. Така поне ще знаете, че така вкусният ви десерт не е пропит с потта и кръвта на някое детенце, отнето от семейството му, а е резултат от достойно заплатения труд на подходящи работници.

Гледайте филма Тъмната страна на шоколада:

 

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3