Странна свръхсветлина в космоса изуми астрономите по целия Свят

18.01.2016 г. 4 925
Странна свръхсветлина в космоса изуми астрономите по целия Свят
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
Странна свръхсветлина в далечния Космос изуми астрономите през последните месеци. Астрономическите обсерватории по целия свят преглеждат топка от горещ газ, намираща се на милиарди светлинни години от Земята, която от няколко месеца (от гледна точка на нашата планета) излъчва енергия равна на стотици милиарди слънца! В своята същност обектът е малко по-голям от 16 км! И астрономите не са съвсем сигурни какво е то...?

Ако, както подозират, газовата топката е в резултат на свръхнова, тогава това е най-мощната свръхнова някога наблюдавана от Земята. На въпрос на списание Science, астрофизиците докладват, че обектът в центъра може да бъде много рядък тип звезда, наречена магнетар - но толкова силен, че да разширява границите на енергията, позволени от физиката.

Международен екип от професионалисти и любители забеляза възможната свръхнова за първи път през юни 2015, която сега вече е наречена ASASSN-15lh.

Делото на този малък, но мощен мистериозен обект в центъра на газовата топка е толкова екстремно, че учените не могат да го опишат или даже сравнят с нещо познато на науката.

"Ако това наистина е един магнетар, то сякаш природата взе всичко, което знаем за магнетарите и то далеч над нивото 11", заявиха учени по повод съществуващата скала за измерване на силата на магнетарите от 1 до 11.

Обектът не може да се види с невъоръжено око, защото е на 3,8 милиарда светлинни години от Земята. ASASSN-15lh се откроява със своята чиста величина. Той е 200 пъти по-мощен от средната свръхнова, която пък е 570 милиарда пъти по-ярка от нашето слънце, и 20 пъти по-ярка от всички звезди в нашата галактика Млечен път, взети заедно.

"Ние трябва да се запитаме, как това е възможно?" заяви професорът по астрономия в щата Охайо - Кристоф Станек. "Това отнема много енергия, за да блесне, да свети... и тази енергия трябва да дойде от някъде!?"

Учените очакват космическия телескоп Хъбъл да помогне за решаването на въпроса по-късно тази година, защото това ще позволи на астрономите да видят галактиката-домакин и  заобикалящата среда на обекта. 

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3